Vojkan Krstić zbrinuo beskućnika kome je odbijeno lečenje jer nema dokumenta

Vojkan Krstić, regionalni humanitarac i načelnik Spasilačkog centra Srbije, obišao je danas Radenka Lazovića, kome je dijagnostifikovan galopirajući rak grla, koji nije mogao da se leči zbog nepostojanja dokumenata i kojem je privatna klinika u Beogradu odbila lečenje jer je „loš pacijent za marketing bolnice“, prenosi Medija centar.

Vojkan Krstić

„Razumeo sam razloge koji su otežavali proces Džipijevog prijema u neku od zdravstvenih ustanova. Država je uspostavila sistem koji je jednak za sve i u ovom slučaju pokazala razumevanje i izašla maksimalno u susret u pogledu ubrzanja procedura za dobijanje državljanstva“, istakao je Krstić napominjući istovremeno da su lekari i svo medicinsko osoblje Kliničkog centra Srbije pokazali maksimalnu humanost i razumevanje što nije bio slučaj sa pojedinim privatnim klinikama.

„Budući na kompletnu situaciju i administrativne probleme, odlučio sam da o svom trošku pomognem Radenku angažujući privatnu bolnicu, koja je bila voljna da uradi osnovne analize i zakaže operaciju, ali su nakon sagledavanja složenosti problema, odlučili da odustanu od dalje saradnje iako sam ugovorom o donaciji hteo da se obavežem da ću snositi sve finansijske troškove i nakon operativnog zahvata i time osiguram da sama bolnica ni u čemu neće biti oštećena. Objašnjenje za odbijanje nisam dobio od doktora ili vlasnika klinike, već od njihovog advokata, što je skandalozno! Ponajviše sam gnevan zbog odugovlačenja, jer u njegovom zdravstvenom stanju, svaki minut je važan“, rekao je Krstić i ponovio da nema želju za medijskim eksponiranjem, već kao čovek ima potrebu da skrene pažnju javnosti „ da svako od nas sutra može biti Džipi“.

„Ovog sjajnog čoveka ceo Kumodraž poznaje. Kada sam pre par godina i sam imao zdravstvenih problema, Džipi mi je svaki dan dolazio u posetu u bolnici na drugom kraju grada i to peške“, prisetio se Krstić i ponovio da će učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti da se bolesnom čoveku pomogne.

Podsetimo, Radenko Lazović (1964) rodom iz Kozlića, je beskućnik, po nacionalnosti čovek, prema dokumentima iz 1980. godine Jugosloven, a danas živo biće koje za administraciju nažalost ne postoji.

Zbog nepostojanja ličnih dokumenata nije bio u mogućnosti da dobije adekvatnu medicinsku terapiju, već kada se progresivni kancer toliko raširio da mu je izazvao akutno gušenje. Iako je ekipa Kliničkog centra Srbije učinila sve da u kratkom roku zbrine pacijenta, ne osvrćući se ni na šta osim na Hipokratovu zakletvu, administracija se još jednom našla kao prepreka da se sirotom čoveku daljim lečenjem spase život.

 Preuzeto od „Danas“

Прочитајте и...