ЈЕЛЕНА АНДРИЋ :” ИЗМЕЂУ ДВА СВИЈЕТА “

ВИШЕГРАД – „Пепео је оно што свака књига укоричује и чува. Читати поезију, прије свега, је тумачење мисаоног пепела.

Ова књига је саће горких истина  које су дате да се кошница као саће не би распала, да би се очувао живот и његова боемија“, рекао је пјесник Слободан Ристовић из Ужица на промоције књиге Јелене Андрић под називом „Између два свијета“

Слободан Ристовић : “Поезија се не пише кобајаги”

 Говорећи на представљању првенца младе вишеградске пјесникиње Ристовић је у свом стилу метафорама дочаравао свој доживљај поезије којој је био рецензент. Причајући да је у дјетињству од глине правио кабајаги камионе, возове, свирале и друге играчке, да је написао прву пјесму мислећи да ће она бити кабајаги али то  кабајаги постало његова стварности и живот у неком другом свијету.

Јелена Андрић :

„Ваша суграђанска није кабајаги пјесник него је права пјесникиња и она ће остати да то траје. Пјесници се не уобразе, ни када су жене, ни када су лијепе, ни када их превише хвале, „ додао је Ристовић на књижевној вечери  у биоскопу, у комплексу Андрићграда у Вишеграду .

На представљању нове књиге говорио је и издавач, власник Издавачке куће „Жиравец“ из Пожеге Зоран Недељковић истакавши да је једне прилике на промоцији неког дјела  у Вишеграду чуо Јеленину пјесму и рекао сам себи „ то је будући пјесник“.

Свјетови Јелене Андрић

„Био сам затечен неким ко је потпуно оригиналан, потпуно свој а још нема објављену књигу пјесама. Поредећи шта се све продукује на пјесничкој сцени  посветио сам се томе да је убиједим да изда прву књигу, „ казао је Недељковић.

„…Осјећаш ли дугмад истргнуту са кошуље

У рукама свирепог ратника

Што качи снове по звијезданом ходу

Као медаље сакупља их у мојим длановима?

Осјећаш ли стихове елегије

Што плешу на позорници изгубљених душа?

Тамо гдје рањени крпе своје страхове

Чим им прозоре прекрије тмина

Навлаче завјесе као своје казне .

Осјећаш ли то?

Стихови су су ово из Јеленине пјесме „Молитва части“

У свијету стиха и емоција

” Мисаоне пјесме и љубавна поезија је у питању. У књизи је око осамдесет пјесама са илустрацијама Анастасије Пухало. Захваљујем се свим који су ми помогли да књига види свјетло дана, ” рекла је кратко Андрићева.

Критичари се слажу да ће прва збирка пјесама талентоване вишеградске пјесникиње бити ново откровљење на поетском небу изнад овог града који зна шта је лијепа књижевна ријеч.

За њене пјесме  би се могло рећи да су несвакидашња поезија у прози, над којом се приликом читања и послије тог чина дуго размишља о пјесниковим проукама протканим алузијама и симболима.

Ако Јелена настави овако да пише биће убудуће препознатљива по оригиналном стилу  и исказивању пјесничког надахнућа.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...