ВОЈКАН КРСТИЋ КУПИО И ПОКЛОНИО РАСНОГ КОЊА ЗА ОБНОВУ ЕРГЕЛЕ НА БОРИКАМА

Још једно изненађење за све оне који познају Војкана Крстића, великог хуманитарца и начелника Спасилачког центра Србије.

Крстићев поклон за дјечака Милоша

Овај човјек, који има и не жали новац и вријеме да га подијели са онима који немају, који учествује у корисним акцијама које ће помоћи малом човјеку, онај који учествује у друштвено корисном раду, подигао споменик генералу Драгиши Масала у у Вардишту, дошао је још на једну занимљиву идеју, а њему идеја не мањка у сваког погледу.

Милош као возач трактора

Човјек са најскупљимм одјелима који се вози у скупим аутомобилима најчешће је виђен у народу са људима различитих занимања и социјалног статуса, чуо је да се понос висоравни Борике код Рогатице, ергела босанско-брдских и арапских коња, распала послије 125 година постојања и одлучио да се укључи у њену обнову.

Они воле коње

„Данас сам тринаестогодишњем дјечаку Милошу Кушићу са Борика, који је према мојој оцјени већ чудо од дјетета, поклонио расног коња арапске пасмине чиме сам се придружио групи заљубљеника ових племенитих животиња који ће покушати да обнове некадашњу ергелу, „ каже Крстић.

Данас на Борикама

Коњ је купљен на Борикама, био је у ергели а овом чину  присуствовали су и остали власници ових расних животиња као што је Бране Кушић, Небојша Ерић као и дугогодишњи радник ергеле Момир  Шаренац.

„Ово је само почетак мог ангажмана  у напорима на обнови ергеле јер сам хтио личним примјером да иницирам пословне људе из Србије, Републике Српске и БиХ,  да купе по једног расног коња, арапске или босанско-брдске пасмине и поклоне га домаћину са Борика који ће о њему бринути. Касније би сви ти коњи чинили језгро будуће ергеле, „ истиче Крстић.

Помоћ у стругању дрва

Крстић је у разговору са Ерићем и Кушићем сазнао да њих двојица имају око петнаестак коња а неколико домаћина гаји по два три грла.

На питање зашто се одлучио да дјечаку Милошу поклони коња, који је ученик осмог разреда основне школе у Рогатици а живи на Борикама ,Крстић одговара.

„Упознао сам одвог јуношу  прије извјесног времена. Фрапиран сам  шта тако мали дјечак ради и зна да уради, као да је одрастао човјек. Милош вози голфа као најбољи возач, управља тешким трактором и комбајном, брине о мини-ергели свог стрица Брана, чува овце, храни свиње и обавља све сеоске послове, „ каже Крстић.

Пуштани из мањежа

Он предвиђа да је пред овим дјечаком са Борика блистава будућност.

„За мој пословни успјех је умногоме заслужан и добро одабран тим људи који  изврсно  познају свој посао па и више од тога. Желио бих да и Милиш, кад порасте буде добар студент и мјесто у мом тиму му је, ако настави овако, сигурно обезбјеђено, „ додаје Крстић.

Оштроумни дјечак кратко и јасно одговара на сва питања, неда се збунити а каже да га је свим па и тешким сеоским  пословима научио његов дјед, отац и стриц.

Јабука за дародаваоца

„ Хвала господину Војкану, оправдаћу његово повјерење и бринућу о мом коњу док је жив. Знам доста о коњима, јер их и сад храним житом и сијеном, пуштам на воду, тимарим а научио сам и да јашем, „ био је конкретан мали Кушић.

Поред свих обавеза он стигне и на тренинге каратеа у Рогатици. Ипак оне нема нешто што сви његови другари имају али не жали за тим.

„Немам профил на фејзбуку, дјед ми је рекао да је то дангуба јер на селу има много важнијих послова него типкати сваки час по телефону, „ мудрује дјечак.

Добродошао у “Крчму у планини”

Крстића су с радошћу дочекали љубитељи коња на Борикама.  Након дружења са њима у мањежу и обавезног фотогрфисања приче су настављене у кафани „Крчма у планини“, чији су власници Милошева мајка Маја и отац Драго.

Уз ручак и препеченицу заорила се и пјесма, она стара, романијска.

„Боричанко из камена змијо, бил те лола пољубити смио“

Дуго је одјекивала пјесма из сеоске кафане у којој су сви гости сједили за истим столом.

“Боричанко из камена змијо…”

У паузама између натпјевавања чуо се само потмуо топот десетак коња Бране Кушића. Јурили су са ливада из појила ка мањежу а пред њима се виорила прекрасна црна грива предводника Мишка.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...