„ЋИРА“ НА ЗИМСКОМ ОДМОРУ

МОКРА ГОРА – Последњим возом туриста из Кине  од Мокре Горе до Кремана  на обновљеној траси ускотрачне пруге „Шарганској осмици“ означен је крај  ове туристичке љетне созеоне  у којо је старом „ћирином“ композицијом  превезено више од 90 хиљада туриста и љубитеља жељезнице.

Координатор Жељезница Србије на „Шаганској осмици“ Небојша Младеновић каже да је ове године сезона, неуобичајено,  продужена за десетак дана због великог интересовања туриста.

Гужва на станици у Мокрој Гори

„Имали смо највише гостију из Кине, затим Руса , Пољака, па Нијемаца, Бугара и наравно домаћих љубитеља ускотрачних пруга, „ рекао је Младеновић.

Кинеска држављанка наоружана фото-апаратима каже да је дошла из те далеке азијске земље да види љепоте ових предјела и да се вози старим возом са својим пријатељима.

Младеновић додаје да страни туристи уопште нису захтијевни како се прича.

„ Траже само да виде ову јединствену пружну петљу у свијету у облику броја осам а желе  искључиво нашу храну. Обожавају домаћу кухињу и пића а посебно ракију шљивовицу, „ објашњава Младеновић.

Дина Рудић је дошла у Мокру Гору  и на Шарганску осмицу и провозала се „ћирином“ композицијом.

„Не могу да вјерујем, пошто сам први пут путовала старим возом, да ово има у нашој земљи. Пријатно сам изнемађена“, вели Рудићева.

Пауза вожњи „ћиром“ на Осмици трајаће до краја децембра ове године  а онда ће  возови саобраћати  до Божића. Стари воз је имао и више вожњи туриста од Мокре Горе до Вишеграда.

„ Ове сезоне до Вишеграда смо возили десетак пута. У току су договори са Жељезницама Републике Српске о оправци и изнајмљивању два путничка вагона као и поправци трасе тако да очекујемо редовнији саобраћај на овој релацији у идућој години. Многи туристи желе да виде стари Вишеград, Ћуприју, Андрићград и друге његове знаменитости“, истиче Младеновић.

Ове године „Шарганска осмица“ прославља 20 година од обнове и прве вожње туристичким возом.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...