ЉУБАВ НА СЕОСКИ НАЧИН

ЧАЈНИЧЕ – Љубав двоје младих оплемењена љубављу према селу и домаћим животињама опредјелила је Бана и Татјану Дачевић , који имају 24 и 21 годину, да се одрекну градског живота и породицу и лични бизнис подижу на огњишту својих прадједова.

Они су формирали за почетак стадо од шесдесетак оваца расе праменка и руда а планирају да га прошире и на стотину.

Хране јагњад чије мајке немају млијека

„Љубав према мужу и према животињама мотивисала  ме да донесем ову важну животну одлуку. Свиђа ми се да живим у  нетакнутом срцу природе, у земаљском рају, у царству цвијећа и зеленила и бљештавилу снијежних наноса, кад сјеверац зафијуче а ватра пламти у пећи поред врата , „ каже Татјана показујући руком непрегледно пространство пропланака и шумарака под снијегом високим и до метар и по.

Татјана, док реже овчију стељу на столу, за изненадне госте, објашњава да нема предрасуде о мјесту живљења и да жели да своје снове снива тамо гјде јој је воља, далеко од градске вреве и урбаног начина живота.

Бане каже да су добро процијенили шта хоће и одлучили да се баве узгојем оваца овдје гдје паше има у изобиљу и гдје могу да солидно да зараде за простојан живот.

Љепота

„ Ово је трећа година да смо овдје на селу, почели смо скоро од нуле а већ имамо завидан иметак. Добро знамо шта хоћемо, орни смо да радимо и знамо да ћемо успјети, „ додаје домаћин куће нудећи нас ракијом од шљиве пожегаче.

Ова дивна љубавна прича причана у бајковитом пејзажу у селу Поникве код Чајнича причула се убрзо у граду под планином Цицељом.

„Кад човјек  нешто ради с љубављу није ништа тешко, лијепо је кад имаш некога ко је пажљив према теби као што је мој супруг Бане  и све нам је препреке лакше пребродити кад смо  удвоје и кад се овако волимо, „ додаје Татјана.

Брига о овцама

Овај подухват двоје младих људи изазвао је посебну пажњу њихових вршњака у гради.

„Кад неком од њих причам гдје стално живим и шта радим не вјерују ми. Тек кад неког од њих доведем на моје имање и у ове прекрасне предјеле онда им постаје јасније зашто смо овдје и да се од овог посла, уз труд и рад, може зарадити кора хљеба, „ истиче Дачевић.

И док  хране овце сијеном које су љетос накосили и воде их загрљени  на извор још једном потврђују да их ништа не може поколебати и да ће остати да живе овдје у Пониквама гдје тренутно  животари само понеко старачако домаћинство.

Дачевићи су се једино пожалили да немају адекватну шталу за овце али се надају да ће неко имати разумијевања за овај проблем и помоћи им да га ријеше.

Село Поникве

Татјана је, иначе, студент Економског факултета у Новом Саду, који планира да ванредно заврши,   а Бане је био познати фудбалер и  играо је и у Београду.

Оставили смо Дачевиће да уживају у праисконском миру планине , младости и љепоти живљења удвоје  уз своје стадо, шарпланинца Лава, старог пса Сивка, двије питоме козе и јагњад а посебно овнића Божу, који се на Божић родио.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...