ЈОВАНА ЛАЗОВИЋ : СТУДИРАЈ СРПСКИ У СРПСКОЈ

Остани код куће и студирај своје! То ће ти отворити врата гдје год да покуцаш. Сада, већ као професор у једној школи у Београду, често се присјетим студентских дана. Чини ми се да те успомене ништа не може да замијени. Студентски дом на Каловитим брдима, касније и нови дом, најбољи у нашој држави, једно велико шеталиште, на чијем крају ме чекала омиљена зграда и најдражи људи. Трему пред пријемни замијенила је добродошлица дивних професора и још бољих људи. Дебеле корице и нервоза пред испите остали су потиснути негдје у дубини срца. На саму површину испливају они најљепши моменти…

Јована Лазовић

Сви ми углавном евоцирамо оно најбоље. Лошег скоро да и нема. Студентска клупа, професорка катедра, сузе и смијех, радости и туге. Четверогодишње студирање прошло је као трен. Сада та 2013. година дјелује тако давна. А као да је јуче било када сам спаковала кофере и отишла на Пале. Те године, октобар је био лијеп, сунчан. Мада, сваке наредне, знао је, умјесто професора и снијег, са врха Јахорине, да нам пожели добродошлицу. Те чари не може да замијени ниједно друго богатство.

 Предавања су пролазила, испите смо крунисали и осмицама и десеткама, пуни ентузијазма и жеље за знањем које никада неће да изблиједи. Студирали смо код куће и били најсрећнији на свијету. Близу породице, пријатеља, вољених… А опет, довољно далеко, да се осамосталимо. Временом, група је постала као породица, спремна увијек и на сваком кораку да помогне. Четири године прођоше брзо, али четири године које се не могу заборавити никад. Још увијек испред себе видим лица омиљених професора и асистената, још увијек ми одзвањају њихове ријечи, предивна предавања и још дивнији савјети. Сачувајмо српски језик, сачувајмо ћирилицу, сачувајмо културну баштину, сачувајмо све оно што нас чини народом који јесмо… Вођена тиме, посјећивала сам све научне скупове које је ФФУИС организовао, све промоције и  јубилеје. Увијек се могло научити нешто ново и корисно. Библиотека и читаоница су биле доступне за сваког студента, тако да смо се сви успијевали организовати…

Дипломирала сам 2017. и исте године уписала мастер студије на Катедри за србистику, опредјељивши се за књижевност. Уз ментора и уз професоре, испити су се положили, рад се одбранио и тиме је завршено предивно поглавље живота. Наравно, ко жели да настави, не мора да се ограничи на томе, ту је и III циклус студија… Студирала сам код куће, студирала сам своје – српски језик и књижевност и опет бих поновила исто. Опет бих отишла на Пале, опет бих изабрала овај смјер и опет бих успјела у томе.

Остала сам код куће, уписала сам оно што волим, а то ми је помогло да данас будем цијењена као професор у једном великом Београду, да са својим ђацима освајам прва мјеста на такмичењима и да као студент Филозофског факултета у Палама будем призната више него неко са било код другог универзитета. Срећна сам због тога и захвална својим професорима, који су били ту за нас, како на пољу струке, тако и као пријатељи.

Сада као мастер професор српског језика и књижевности желим свима да поручим да остану код куће и студирају своје, да изаберу најбоље. Вријеме у коме живимо је тешко. Не знамо шта нас чека. Можда долази иза овога нешто теже и горе. Опет је код куће све лакше и приступачније. Ипак је код куће најљепше. Зато, остани у својој Републици Српској, опредијели се за Универзитет у Источном Сарајеву, изабери Филозофски факултет у Палама и студирај своје. Студирај српски језик и књижевност! Ниси ограничен само на посао у просвјети. Велики избор је испред тебе, изабери сегмент који је теби најближи. Читај и шири своје видике. И ради са најбољим стручњацима у области лингвистике и саме књижевности уопште. Сачувај српски језик, сачувај свој идентитет. Остани код куће и студирај своје!

Јована ЛАЗОВИЋ

Прочитајте и...