ЈЕДИНИЦА ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ ВИШЕГРАД СПРИЈЕЧИЛА ПРЕЛАЗАК ВИШЕ ОД 3.000 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА ПРЕКО ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ

ВИШЕГРАД – Припадници  једнице Граничне полиције Вишеград који контролишу граничну линији у дужини од 96 километара, у прошлој години највише пута су били ангажовани на спријечавању миграната да пређу илегално границу између Србије и Босне и Херцеговине у мјестима Вардиште, Ракићи и Пањак као и Штрпцима и Мокронозима у општини Рудо .

На задатку

`У прошлој години одвраћено је од илегалног преласка државне границе  из Србије у БиХ  3.441 лице афроазијског поријекла. Та лица су границу покушали да пређу појединачно или у мањим или већим групама . Било је група и са више од 50 особа, миграната. ` рекао је командир јединице Граничне полције Вишеград Радомир Васић.

Он је нагласио да се ради углавном о мигрантима који имају намјеру да  стигну до земаља Европске уније.

Контрола границе

У покушајима да пређу државну границу у неколико случајева су им помагали и кријумчари  који су врло брзо откривени акцијама Граничне полиције.

`У вези илегалних миграција  откривено је 11 кривичних дјела кријумчарења лица, одузето је девет моторних возила, већа сума новца и мобилних телефона а против 15 лица је поднешен извјештај  о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, ` истакао је Васић .

Васић је подсјетио да је за ово кривично дјело предвиђена  казна затвора у трајању од једне до десет година .

Гранични прелаз Вардиште

Гранична полиција је да би спријечила прелазак миграната преко границе у возилима извршила и запречавање алетрнативних путних праваца што је дало добре резултате.

`Ови резултати су постигнути ангажовањем свих расположивих људских и материјалних ресурса  ЈГП Вишеград  уз подршку  полицијских служебника  Дирекције за координацију  полицијских тијела БиХ  и Сипе  који су професионално и ефикасно извршавали своје задатке, ` додао је Васић.

Васић наводи да су предузете и све неопходне мјере  како би се спремно дочекао нови мигрански талас  који се очекује у наредном периоду.

Да би постигли успјех у овим тешким и одговорним пословима припадници Граничне полиције су остварили сарадњу са граничарима из Србије и са Полицијским станицама Рудо и Вишеград.

Осматрање

Поред тога значајна је и сарадња са мјештанима села уз граничну линију.

`Приликом одвраћања миграната није било  регистрованих случајева  напада на полицијске службенике  и употребе силе од њих, рекао је Васић

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...