ЧАЈНИЧКА КРАСНИЦА – НАЈВЕЋА ДРАГОЦЈЕНОСТ ГРАДА ПОД ЦИЦЕЉОМ

ЧАЈНИЧЕ – У цркви Успенија Пресвете Богородице у Чајничу, налази се једна од највећих светиња српске православне цркве Чајничка Красница,заштитница овог малог града, духовна водиља његових  грађана. 

Према предању ову прелијепу икону насликао је свети апостол и јеванђелист Лука.

Са једне стране иконе се налази лик Пресвете Богородице која  у наручју држи Богомладенца Христа, а са друге стране је Свети Јован Крститељ који десном руком благосиља.

 Чајничка Красница представља јединствен и најстарији примјерак иконе из XIV вијека у Босни и Херцеговини.

Молитва пред чудотворном иконом Богородице

У Србију је ову свету икону донио краљ Милутин и чувао је на свом двору као заштитницу светог дома Немањића, а затим је  положио у свој манастир Бању код Прибоја на Лиму.
У манастиру Прибојској Бањи налазила се ова света икона све до времена када су мошти светога Саве од Турака однешене из Милешеве,када је ова светиња  опљачкана и спаљена.

Један сељак из Рудог, не знајући шта се догађа,отишао је у манастир и спасио икону пренијевши је у Чајниче.

Тамо је  најприје доспјела  у стару потом  нову цркву. 

 Чајничка Красница спада у ред најпризнатијих  икона православља.

 Оно што је специфично за ову чудотворну икону и због чега привлачи највећу пажњу вјерника је вјеровање у њену чудотворност.
То је један од највећих разлога због кога је  Чајниче постало мјесто ходочашћа православних вјерника.

Она је и највећи је понос овог малог градића, и понос свих православних хришћана који долазе на поклоњење овој чудотворној исцјелитељки,  која им узвраћа благословом и напретком.
 Већина поклоника каже да се код иконе осјећа велика Божија благодат, мир у души и благостање које како се  кажу вјерници, не може ријечима описати.  Красница, је живи доказ многих чуда и исцјељења,због којих из године у годину стиже све већи и већи број вјерника да јој ода почаст. 

Поклоници  тврде  да молитва пред Красницом оплемењује душу и помаже им у сваком раду и бирићету.
Поред иконе  Краснице, у храму у Чајничу се чувају и драгоцјене  рукописне ћириличне  књиге међу којима је и Чајничко јеванђеље попа Оливера из 1513. године.

Андријана ВОЈНОВИЋ  

Андријана ВОЈНОВИЋ

Прочитајте и...