ЧАЈНИЧЕ : ВРЕЛО ДОБРЕ ВОДЕ

ЧАЈНИЧЕ – У писаним документима, Чајниче се први пут помиње у XIV вијеку, као мала варош, кроз коју пролазе путеви од југа ка истоку. 

Испод планине Цицеља, у самој вароши, налази се извор Врело, са високим водопадом. 

Чајниче на персијском језику значи добра, хладна вода.

Врело има веома стрмо корито, па вода великом брзином тече кроз град у дужини од 400 до 500 метара и улива се у ријеку Јањину.

 Ријека Јањина протиче ивицом сјевероисточног дијела Чајнича.

Чајниче

 Негдје у старим књигама је записано, да је прије 700 година  Чајниче  погодила суша, и да је чајничко Врело пресушило.

У новијој историји, односно за вријеме аустроугарске, почела су испитивања  о квалитету воде, нађен је запис у Бечу, гдје аустроугари трвде да је Чајничка вода најквалитетнија вода у њиховом царству. 

Аустроугари су 1906.годинепрви каптиали извор у Чајничу.

Невјероватан је капацитет извора, из земље куља уз огроман шум од 120 до 400 литара воде у секунди што је незабиљежено у воим крајевима.

Чајничко Врело зна да буде веома сурово и дивље.

Године,1963 догодила се велика поплава у Чајничу, причало се да је пукло подземно језеро и  поплављен је  скоро цијели град.

Годину дана послије овог догађаја власти су се договориле да се дио изворишта преусмјери за снабдјевање Горажда .

У мјесту Ваљарице, 1928 године,направљена је мини- централа,која је у рату срушена. 

 Власник компаније “Credo Invest” из Бањалуке, на путу је да врло брзо пусти на рад микро- хидроелектрану која ће производити до 250 kw електричне енергије.    

Општина је ове године почела са уређењем изворишта Врело чишћењем корита,уређењем приступног пута , поплочавањем шеталишта као и освјетљењем самог простора до резервоара и уградње клупа за шетаче и љубитеље природе.

Вода из познатог чајничког извора , која се брзо обрушава низ стрмину, дуби из године у годину корито тока угрожавајући тако стамбене и друге објекте на његовој обали. 

Једна од мјера заштите приобаља је израда пројекта уређења корита Врела које је одобрила Дирекција за водопривреду и надлежно министарство.

Ми се надамо да ће убрзо доћи до реализације овог пројекта чија је вриједност 600.000 КМ, ” каже начелник општине Чајниче Горан Караџић.

Андријана ВОЈНОВИЋ

Прочитајте и...