ХОЋЕ ЛИ СЕ ОФОРМИТИ НОВА ЕРГЕЛА НА БОРИКАМА ?

РОГАТИЦА –  Да ли ће ускоро почети стварање нове ергеле босанско- брдске и арапске пасмине на Борикама код Рогатице, ово питање се поставља након шока изазваног код Боричана и свих љубитеља ових племенитих животиња кад је власник продао и преостала 33 грла и тако послије 125 година постојања затворио штале и мањеже на висоравни.

Иако је Завичајно удружење “Борике” сакупило око 2.000 потписа да се ергела спаси, иако су се обраћали републичким и општинским властима,  пустим ливадама и пољима на Борикама не њиште више коњи са ергеле, која је преживјела три рата али није и накарадну приватизацију .

Газал поново у галопу

Неколико домаћина покушало је да спаси што се спасити може, па су на почетку распродаје ових расних животиња, куповали по једно или два грла да остане траг да су овдје коњи постојали више од једног вијека.

Годинама запоселном на ергели укротитељу  Брану Кушићу нови власници дијела ергеле из Фоче су поклонили коња Мишка, који је босанско- брдске пасмине,  а Небојша Ерић из села Пљешевице   је одлучио да спаси једно од најпознатијих грла чувеног Газала.

Газал у моменту кад га је Ерић купио

” Чувени Газал 319 био је у тако лошем стању због неухрањености и небриге да је било питање дана кад ће угинути. Молио сам тадашњег власника ергеле да ми га поклони али ми је он одговорио да он није социјална установа. Онда смо се погодили да ми га прода за 500 КМ. Позајмио сам новц и купио Газала. Толико је био исцрпљен да смо га једва утоварили на камион. Довезао сам га кући, опоравио, излијечио и сад је у доста добром стању, ” прича Ерић показујући пастува како се игра на његовој  ливади.

Он објашњава да је тако купио и кобилу Ружу, која је као и Газал арапске пасмине, а са тешко повријеђеном ногом  и пријетило јој је да заврши у кланици.

Зачеци Ерићеве ергеле

” И њу сам опоравио, ветеринари су јој залијечили ране и погедајте је како је лијепа и потима, умиљата и паметна, ” каже Небојша док му се кобила потура главу да је почеше и гледајући га крупним очима.

О овом се врло брзо прочуло код узгајивача коња па је тако Енвер Жига из Сарајева, и сам власник ергеле, поклонио Ерићу кобилу Кадину  која је из боричке линије  “луна”

Ерић поред кобиле Руже

Још три домаћина су успјела да откупе по једног или два коња из сад већ бивше ергеле .

Ерић каже да су садашњи власници дијела ергеле из Фоче вољни да му накратко  позајме једног од најпознатијих пастува са ергеле Борике Сиглава  како би оплодио његове двије кобиле.

“Они су спремни и да нам помогну и око оживљавања других линија а било их је пет женских и пет мушких у ергели, ” објашњава Ерић.

Небојша Ерић

Ерићје и даље несхватљиво зашто су власти у Рогатици дозволиле да се ергела прода и угаси.

“Израчунато је да један коњ поједе дневно хране у вриједности кутије скупљих цигарета. Значи да је општина из буџета требало да издвоји минимална средства за одржавање ергеле или куповину од бившег власника. Уосталом коњ са Борика  налази се још увијек на грбу Рогатице, “закључује Ерић.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...