ФРЕСКОПИСЦИ ОДСЛИКАВАЈУ ОЛТАР ХРАМА СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА

ВИШЕГРАД – Радови на живописању храма Светог цара ЛазарА и косовских мученика у комплексу Андрићграда у Вишеграду увелико одмичу.

Четворици умјетника из Беграда који припадају првој генерацији Академије за конзервацију Српске православне цркве потребно је још седам дана да фреске у олтару буду завршене што значи да ће за видовданске свечаности све бити спремно.

Фрескописање олтара

“На врху олтара сликамо Богородицу са анђелима а доље ће бити зона са архијерејима великим литургичарима Светим Јованом Златоустим, Светим Василијем Великим , Григоријем Богословом и Атанасијем Великим . Са стране смо ставили и “наше” архијереје Светог Саву и Арсенија Првог , ” рекао је један од конзерватора Александар Живадиновић.

Ови умјетници су одсликали и иконостас  храма који је модификована копија манастира Високи Дечани.

” Прво смо то урадили а онда су нас ангажовали на изради живописа тако да ће овај храм, кад све буде завршено, бити бисер и драгуљ и Вишеграда и СПЦ, ” додао је Живадиновић.

Сазнали сми и то да постоје разлике у начину фресокписања саборних и манастирских црква.

” При изради живописа умјетник мора веома добро да је поткован теологојим и канонима да би знао гдје шта треба поставити . Најважније је знати коме је посвећен храм, да ли је саборни или манастирски. У саборном храму се стављају светитељи које народ више поштује , који су крсне славе а у манастирима се фрескопишу велики богослови и свети оци, ” истиче Живадиновић.

Након олатара кад се сакупе средства  натавиће се живописање осталих површина храма.

Очекују се прилози вјерника који никада не изостају кад  су овакве светиње у питању.

У љетописа храма у Вишеграду биће уписана и имена умјетника који су одсликали живопис – Александра Живадиновића, Пера Вујовића, Милоша Рончевића и Дарка Милојевића.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...