У БЛАГОВЈЕШТЕНСКОМ СКИТУ У ВАГАНУ ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА

На Благовијести, 07. априла 2019. г, у Благовјештенском скиту који припада манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци, прослављена је храмовна слава.

Сама локација брвнаре цркве посвећене Благовијестима подсјећа на рану хришћанску заједницу гдје се народ из околних села скупљао да се помоли Богу и Мајци Божјој, исповиједи и причести.

И ове године, у присуству преко 250 вјерника овај празник унио је у овај простор духовну радост без које народ овог краја не би опстао. У свим периодима народ овог краја видио је утјеху и излаз једино у Цркви.

Тако и ове године прослављајући овај велики празник сви присутни осјетили су сродност у Христу Спаситељу и заштитници храма Пресветој Богородици.

Свету Литургију служили су архимандрит Јован (Гардовић) и јерођакон Гаврило (Ђурић), а домаћини славе били су Добрица Станишић са синовима Љубомиром и Бранимиром.

Ваган на Благовјести

У краткој бесједи, о. Јован је подсјетио да су Благовијести празник заједнице Неба и земље, рекавши: Благовијести су празник који је некада био храмовна слава манастира Добруна, да би због свих страдања и рушења тог манастира слава касније прослављана на Црквинама. Како је слично страдање задесило и Црквине, монашко братство се спустило у Крушчање или Ваган гдје су изградили цркву брвнару и мале келије-кућице око храма, тако да се прослављање Благовијести задржало само у овом скиту.

Након Литургије, обављена је традиционална лицитација литијских барјака и извршен трократни опход око храма. Након славског обреда домаћини су са својом великом породицом показали ширину и љубазност, приредивши трпезу љубави за све присутне. За новог домаћина славе, идуће године, прихватио се Мирко Војновић из Санског Моста са својим синовима Ђорђем и Срђаном.

Поздрављајући све присутне, домаћин Добрица Станишић захвалио се свима, истичући да се осјећа као код своје куће, у свом роду, а посебно се захвалио Српској Цркви која је још једина остала да зближава и сједињује народ.

Монах Гаврило

Прочитајте и...