УПОТРЕБНА ДОЗВОЛА ЗА САНАЦИЈУ ЋУПРИЈЕ

ВИШЕГРАД  -Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију   Сребренка Голић уручила је данас употребну дозволу за рестаурацију моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини  начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу.

Санација оштећене ћуприје почела је 2010 године уз финансијску помоћ Турске и развојне агенције ове земље ТИКА.

  Подсјетивши да је до прије двије године било примједби на неке грађевинске радове на и око ћуприје Голићева је истакла тадашњи  договор са свим странама које су учествовале у реализацији пројекта .

Свечаност на Ћуприји

  “Тада смо се  договорили са представницима УНЕСКО, затим републичким Заводом за заштиту културно историјског наслеђа  да инвеститори  И извођачи радова отклоне одређене недостаке  а послије тога није било препрека да комисија за технички преглед одради свој посао и предложи надлежном министарству да изда употребну дозволу, ” рекла је Голићева.

Радови на рестаурацији старог моста обухватили су поплочавање корита ријеке стотину метара узводно и низводно од грађевине, затим санацију оштећених стубова , промјену коловоза, поправку камене ограде  као и постављање нове расвјете.

Уручење употребне дозволе

” Овај мост је дио баштине цијелог свијета и зато је наша обавеза да га чувамо и остављамо генерацијама иза нас у што бољем стању,” рекао је амабасадор Турске у БиХ Халдун Коч.

Представник Тике Омер Фарук Алмиџи је рекао да извођач радова гарантује да ће ћуприја , након рестаурације, још дуго служити љидима и спајати цивилизације на овим просторима.

Он је потврдио да је инвестиција била тешка око пет милиона евра.

Због угрожености старог моста саобраћај на њему је за возила забрањен 2003. а четири године касније је стављен на УНЕСКОВУ листу заштићених споменика свјетске културе.

Мост је изграђен 1577. године

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...