ТИШИНЕ ПЛАНИНЕ У ПОРТИ ХРАМА НА ЦРКВИНАМА

Црквине на Борикама код Рогатице .Густа смрчева шума, мирис смоле и зуј пчела на цвјетовима на пропланку оивиченом четинарима.

На ивици ливаде бљешти здање светиње, бисер надахнутог архитекте, који је у свом дјелу спојио руску и визнатијску школу градње цркава.

Црква на Црквинама

 Остаје непознато зашто се краљ Драгутин одлучио да овдје крајем 13 вијека , у царству праисконске тишине, далеко од  великих села и тврдих путева сагради цркву задужбину сличну многим које су до тада његови неимари сазидали.

Храм је посвећен Светом Јовану Крститељу.

Свештеник Бојан Глишић  каже да је новоизграђена светиња освећена 25.августа 2015.године и да је овај свети чин обавио тадашњи  владика дабробосански и  захумско-херцеговачки Григорије.

„ Као и све српске православне задужбине и ова је рушена за вријеме турске владавине и овдје није појана литургија све до прије четири године када су се на новим темељима огласила црквена звона, „ рекао је свештеник Глишић.

Црквине

Храм је одсликан једним дијелом и то композицијама Пресвете Богородице у олтарском простору  а изнад улаза је  икона Рођења Светог Јована Крститеља. У куполи цркве је и велика фреска Исуса Христа а све живописе је радио академски сликар  Зоран Бегенишић из Београда.

„Вјерни народ већ прикупља средства да се одслика цијела црква, „ каже кратко Глишић.

Прије изградње и обнове храма откопани су стари темељи и тако је потврђено његово постојање на овим простору. Локалитет је под заштитом Завода за заштиту културно историјских споменика Републике Српске гдје су  и најављена су даља истраживања.

 „Планирано је да се у овом живописном мјесту, у порти храма изгради и конак у коме би вјерници нашли предаха уз молитву и окрепљење за тијело и душу своју, „ додаје свештеник.

Пред спомен-плочом породици Пушоња

На зиду храма са спољашње стране налази се спомен плоча са именима 40 чланова породице Пушоња које су усташки зликовци убили у својим кућама iи на Црквинама 26. априла 1942.године.

Ово предивно мјесто често походе  ходочасници, планинари, групе туриста и путника намјерника који се упознају са историјом цркве и овог краја .

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...