СТАЗАМА БРАЋЕ СОКОЛОВИЋ”

РУДО – У Рудом и његовој околини 29. и 30. јуна одржаће се Планинарско -културна манифестација и поход “Стазама браће Соколовић” .

Планинарска рута  води са обале Лима и центра града  на врах планине Варде у чијим су њедрима  одрасла браћа Соколовић који су оставили неизбрисив трага  у историји Балкана, Азије и Африке.

Ова манифестација има за циљ да споји руђански крај, као родно мјесто браће Соколовић, са свим крајевима Балкана у којима су Соколовићи оставили неизбрисив траг, а међу њима наводимо само неке: Вишеград (Ћуприја на Дрини), Жепа (Мост на Жепи), Сарајево (Козја ћуприја), Бања Лука (Ферхадија), Требиње (Арсланагића мост), Подгорица (Везиров мост), Плужине (Манастир Пива), Београд (Чесма на Калемегдану), Пећ (Патријаршија), Истанбул (мектеб и џамија), Прибој (Манастир Бања-чувена рипида Макарија Соколовића добијена на поклон од његовог брата Мехмед паше Соколовића), ” каже Јована Остојић један од организатора похода .

Превија

 Међу најзначајнијим Соколовићима, који су се родили на обронцима планине Варде, убрајају се: Мехмед Паша Соколовић (велики везир Османског царства 1565-1579), Макарије Соколовић (први српски патријарх у обновљеној Пећкој патријаршији 1557. године), Мустафа паша Соколовић (будимски везир и утемељитељ Рудог 1555. године), Антоније, Герасим и Саватије Соколовић (сви српски патријарси након Макарија), Ферхат паша Соколовић (босански санџакбег)

Од сна до владара свијета

Легенда каже да је Мехмедова (Бајина) мајка Марија у поодмаклој трудноћи уснила један сан, који је касније испричала своме свекру, иначе, добром тумачу снова:

 “Из  стомака  ми израсло велико дрво, чије су гране пале на све стране собе”.

Свекар рече Марији: „Слободно заборави то што си сањала, не може тебе запасти да родиш владара, чија ће дјела наткрилити свијет”.

–             Мали Бајо је постао Мехмед-паша Соколовић – владар свијета.

–             Његов брат, Макарије Соколовић, био је први српски патријарх након обнављања Пећке патријаршије 1557. године.

–             Мехмедов брат од стрица, Мустафа-паша Соколовић, саградио је Рудо, 1555. г.

–             У селу Соколовићи, крај Рудог, Мехмед је дао саградити џамију оцу (који је отишао за сином у Стамбол и постао Синан-паша Соколовић), а цркву мајци Марији (која је остала православне вјере). Ове двије богомоље налазе се на размаку од 200 метара.

Планина Варда

ПРОГРАМ ПОХОДА

Субота, 29.06.

08:30 – 09:00  –  Добродошлица, кратка презентација о историјату и дјелу браће Соколовић, информације о успону .

09:00 – 13:00  Успон групе до планинарског дома/кампа на Превији.

 Центар Рудог (350м mnv) – Оштрељ – Превија (1160  mnv). Дужина стазе 7 км

13:00 – 15:00 Организован ручак (ловачки гулаш и посни оброк). Додјела захвалница учесницима

15:00 – 16:00 Заједнички успон на врх Ресића Варде (1389 mnv)

За групу која се одлучи да остане на Превији (група Б), организовано дружење уз гитару и логорску ватру, и спавање у шаторима.

Група Б има обезбјеђен ручак у суботу и вечеру.

Повратак на почетну тачку у Рудом у недјељу до 15:00 х

Опрема: планинарске ципеле или патике са јачим ђоном (вибрам), одјећа прилагођена временским условима, пресвлака, пешкир, прибор за личну хигијену, заштита од сунца, флаша са водом(1,5л), мали ранац, штапови и камашне (ко има), батеријске лампе и вреће за спавање

Документа: лична карта или пасош, здравствена картица.

Заинтересовани за групу Б пријавити своје учешће на мејл: psovihra@gmail.com или у инбокс организације  https://www.facebook.com/psovihra/ или позивом на бројеве: 00387 65 933 766, 00381 64 560 31 47 (уз назнаку колико дана учествују) најкасније до 25.06. до 12х.

Група која се одлучи за повратак (група А), након успона на Ресића Варду, креће другом стазом натраг у Рудо

Превија – Ресића Варда(1389mnv) –Оштрељ – центар(350mnv)

Укупна дужина стазе је око 15 км, са висинском разликом од око 1000 м. Успутне паузе на неколико фантастичних видиковаца. Са једног се види и село Раванци, у коме су се родили Мехмед Паша Соколовић (велики везир од 1565 – 1579), Макарије Соколовић (први српски Патријарх у Пећи 1557.године), Мустафа паша Соколовић (оснивач Рудог 1555.године).

Повратак на почетну тачку у Рудом до 19:00 х

Овдје учесници који спавају у Рудом добијају вечеру (посни пасуљ са хљебом и салатом).

По завршетку вечере слиједи пригодан културно-умјетнички програм и дружење.

Заинтересовани за групу А пријавити своје учешће на мејл: rudosportpinter.net или позивом на бројеве: 00387 58 711 751, 00387 65 912 060, 00381 64 58 38 097

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ГРУПУ А:

Смјештај: у приватним домаћинствима (собе су са два-три-четири кревета и заједничким купатилом). Постоји могућност спремања хране – по договору.

Храна: доручак је урачунат у цијену, а вечера по договору са домаћином, или у сопственој режији (у центру има довољно продавница, ресторан, ћевабџиница).

Опрема: планинарске ципеле или патике са јачим ђоном (вибрам), одјећа прилагођена временским условима, пресвлака, пешкир, прибор за личну хигијену, заштита од сунца, флаша са водом(1,5л), мали ранац, штапови и камашне (ко има), батеријске лампе и вреће за спавање

Документа: лична карта или пасош, здравствена картица.

Цијене:

Смјештај у домаћинствима са доручком: 8 ЕУР/ноћ

Ручак и вечера на Превији: бесплатано

Ручак у Рудом по повратку: 2 ЕУР/особа

ДОБРО ДОШЛИ! ВЕДРО!

Прочитајте и...