СОКОЛОВ “БАМБИ” ОСВОЈИО ОЛИМП

Млади фудбалери Српског соколског друштва “Соко” из Добрунске Ријеке чланови његове Спортске секције “Бамби Соко” на престижном турниру у Грчкој освојили су прво мјесто и окитили се пехаром  и то у веома јакој конкуренцији од 12 екипа.

Фудбалери су на турнир  у ову пријатељску земљу путовали у пратњи својих тренера, затим предсједника клуба, спонзора путовања и духовника клуба.

У Грачкој

Фудбалер “Бамбија” Никола Виларет одушевљен је путовањем а посебно убједљивом побједом на турниру.

“Ово нам је први међународни турнир и трудили смо се да дамо све од себе како би били први на табели.  Залагали смо се сви појединачно али и управа клуба да постигнемо што бољи успјех и да путовање и посјете православним светињама остану у трајном сјећању, ” рекао је Виларет.

За најбољег играча турнира проглашен је Урош Видаковић и на дочеку на градском тргу коме су присутвовали родитељи похвалио се пехаром.

“Конкуренција је била веома јака али ми смо већ искусна и уиграна екипа тако да није било проблема у стизању до побједе, ” рекао је Видаковић.

У храму

 Један од тренера фудбалера “Бамбија” Данило Јасика истиче да су све утакмиције бамбијевци одиграли без иједног примљеног гола.

” Мој колега, тренер, Анђелко Шушњар поносни смо на младе фудбалере и пред многима од њих је свијетла фудбалска каријера”, рекао је кратко Јасика.

Предсједник ове спортске секције “Сокола” Александар Говедарица наглашава да су дјеца на путовњу била дора, слушала су савјете старијих и примјерно се понашала и на утакмицама али и у разним посјетама знаменитостима Грчке.

Духовник “Бамбија” свештеник Драган Вукотић  наводи да је посјета Грчкој била дивна прилика да се обиђу првославне светиње.

“Истичемо да смо доласком у Солун посјетили храм посвећен Светом Димитрију  гдје смо на празник Цвијети присуствовали светој литургији  и поклонили се моштима Светог  Димитрија. Обишли смо и знаменитости града Солуна. Нисмо пропустили и прилику да посјетимо и друге православне храмове  у градовима кроз које смо пролазили или допутовали до њих, ” рекао је Вукотић.

Зејтинлик

Он је напоменуо да је ово путовање поводом једног спортског догађаја  било и духовни излет у православне цркве, јер се дјеца у “Бамбију”, чије  Друштво и клуб дјелују под окриљем Српске правосалвне цркве, од малих ногу васпитавају у вјери својих прадједова.

“За соколаше ће одлазак у Грачку бити запамћен по освајању првог мјеста на турниру али ће се цијели живот памтити посјете православним светињама које ће многи, кад одрасту поново походити и можда у њих водити своју дјецу, ” додао је Вукотић.

Са заставама

Експедиција је била у посјети и Срском војничком гробљу на Зејтинлику гдје их је старина Ђорђе чувар гробља и костурнице дочекао и одржао веома емотивну бесједу о српском јунаштву у Првом свјетском рату .

Одлазак  малишана у Грчу помогли су општина Вишеград, Црквена општина Вишеград, предузеће “Адриа” и друге фирме.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...