СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА ПЧЕЛАРА – ПОТРЕБА ЗА МЛАДИМ ЧЛАНОВИМА

ВИШЕГРАД – Удружење пчелара `Вишеград` уз сличну асоцијацију  удружења грађана малинара  једине су производне непрофитне, невладине  организације које дјелују на подручју општине Вишеград.

За13  година постојања и рада у континуитету удружење је провело  низ пројеката из области унапређења пчеларства  а познато је и на региону по двије сајамске манифестације које организују крајем пчеларске сезоне.

“Анализирајући досадашње резултате утврдили смо на скупштини да најбољу промоцију пчеларске производње са аутентичних простора остварујемо на манифестацији `Дани вишеградског меда`у августу  и Међународном сајну пчелињих производа и пчеларск еопреме у септембру  на који дођу излагачи из тридесетак општина са тромеђе Србије,Црне Горе и Републике Српске. Договорено је да се са оваквим презентацијама настави и у овој години с тим да се уведу и неки други садржаји у манифестацију, ` рекао је предсједник Удружења пчелара `Вишеград` Радоје Тасић.

Са скупштине пчелара

Од око педесетак  чланова удружења највећи број њих су времешни људи јер млади нису заинтересовани за овај користан хоби а посебно да им пчеларство буде професионално занимање.

`Донијели смо одлуку да се у циљу подмлађивања чланства у удружењу организује Мала школа пчеларства коју ћемо реализовати у сарадњи са Средњом школом `Иво Андрић` како би ту регрутовали будуће младе пчеларе, ` додао је Тасић.

Он је истакао да је удружење пословну годину завршило позитивно и да му је  општина помагала путем подстицаја за пчеларску производњу, одржавање међународног сајма меда и одлазак пчелара на сајам пчеларства у Београду.

У извјештају о раду у прошлој години, који је једногласно усвојен, истакнуто је да се удружење у сарадњи са општинском ветеринарском инспекцијом изборило са појавом болести  америчке куге на два пчелињака али да се мора наставити са овим активностима како се не би поново појавила.

Детаљ са скупштине пчелара

Речено је и да је мед од неколико пчелара био на анализи у Сарајеву и да је утврђено да је исправан и изузетног квалитета .

Поменуте су и активности у формирању кластера, неопходном још бољом сарадњом са локалном заједницом, учешћем на конурисама за пројекте код међународних невладиних организација и министарства пољопривреде Републике Српске.

Потврђено је да се пооштри контрола здравственог стања   пчелињих заједница  приликом досељавања са других општина на подручје вишеградске  која ће се проводити са општинским ветеринарским инспектором .

Договорено је и да се ради на пласирању пчелињих производа у `Вишеградској кући` која ће ускоро бити отворена као и изналажењу могућности да и вишеградски мед буде дио укупне туристичке понуде града на Дрини.

В.В.

Прочитајте и...