СВЕ ВИШЕГРАДСКЕ ЧЕСМЕ

ВИШЕГРАД – Први водовод са цијевима од жељеза у Вишеграду изградила је аустроугарска власт 1900. године а први сабирни резервоар био је на Околиштима и у скоро изворном облику сачуван је до данашњих дана.

До почетка Првог свјетског рата 1914.године , према доступним историјским подацима, Вишеград је спадао у 26 босанскохерцеговачких градова, од тадашњих 77 који су имали водовод у градском језгру.

Кад је кроз Вишеград 1906.године прошла пруга уског колосјека на свим жељезничким станицама постављене су масивне тучане , орнаментима украшене чесме , са истуреним дијелом корита и сливником повезаним у канализациону мрежу.

Снимио: Р.ТАСИЋ

Истовремено и на свим важнијим градским раскрсницама и поред улица постављене су чесме истог облика. Стари Вишеграђани  их се присјећају, не слажу се у њиховом броју,  али отприлике било их је око тридесетак.

Чесме истог облика изграђене су и испред храма на Мегдану и двије вишеградске џамије.

За бригу и одржавање чесама, као јавног добра, био је задужен општински чиновник.

Он је у периодуизмеђу два свјетска рата имао статус градског господина. Господа је недељом обавезно шетала десном страном улице, гледано од Ћуприје, поред зграде општине и суда док је за сиротињу и нижи сталеж била резервисана друга страна коловоза.

Други свјетскии рат и наглу урбанизацију Вишеграда преживјело је 17 тучаних чесама.

Чесма код Цареве џамије

Старе чесме, које су биле мјеста окупљања грађана а посебно жена и омладине у вечерњим сатима, губиле су постепено на значају увођењем воде у сваку кућу или стан и тихо су  нестајале.

Поред већ набројаних биле су и код Дома културе, код Чађаве кафане, у насељу Липа, у Махали , код Шушкине и Ристића куће, код Бугарнице и Гимназије, Градског купатила, код старе пијаце према Душчу…

Некада украси града поред Дрине неславно су завршили радни и парадни вијек.

Остала је само једна тучана чесма испред  Цареве џамије и још је у функцији.

Вишеграђани и њихови гости, туристи, жеђ могу угасити  на њој или новоизграђеној од седре на почетку моста  Мехмед-паше Соколовића.

Или на извору Мзалин ако им је ближе.

Р. ТАСИЋ  

Прочитајте и...