СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 800 ГОДИНА ОД АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ

ВИШЕГРАД –       У комплексу Андрићграда у Вишеграду пред храмом Светог Цара Лазара одржана је свечана академија посвећена обиљежавању 800 година од стицања аутокефалности Српске православне цркве и успоставњања митрополије дабробосанске . Ово је је прва од пет манифестација које ће се у градовима  широм Српске одржати поводом овог јубилеја.

Академија

Митрополит дабробосански Хризостом  у обраћању на академији рекао је да није било проглашења аутокефалности  Српске православне цркве  прије 800 година питање је шта би било  и да ли би уопште постојао српски народ на овим просторима.

„ Тада српски народ није имао ни свој језик, ни писменост нити било шта што би га чинило народом. А онда је Свети Сава увидевши стање у свом роду отишао да моли цариградског патријарха да да благослов да српски народ добије аутокефалну цркву.  У тој цркви ће се учити и  молити на свом језику, имати своју културу и цивилизацију а црква ће бити окосница српске државе. „додао је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом

Бесједу о Светом Сави коју је овај српски светитељ и просвјетитељ говорио монасима у манастиру Жичи  читао је глумац Лазар Дубовац.

У програму академије учествовали су хор „Србадија“ из Бијељине, затим камерни хор  Музичке академије из Источног Сарајева и хор „Слога“ из Сарајева.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...