САЈАМ СА МИРИСОМ СЕЛА

РУДО – Пети међунаодни привредни сајам  у Рудом окупио је ове године више од стотину излагача из Србије, Црне Горе и БиХ.

Као и претходни и овај пут је предност дата производима насталим на селу , у кућној радиности, мимогред, како то сељаци знају да кажу.

Производи са тезги одишу мирисом дивљих јагода  са Зеленгоре и Раванаца , брусница и боровница  и другог шумског воћа , опијају ракије од шљиве, јабуковаче, крушке и медоваче, око застаје на пршути из Високог и кајмаку и сиру са Бијелог Брда и планине Варде.

Са отварања сајма

Вриједне руке домаћица су испреле, исплеле, уштиркале, извезле, изаткале, исфилцале, искројиле и сашиле одјевне предмете нађене давно у сандуцима за руво  као заоставштину од бака и прабака и у новом добу им удахнуле нови живот.

Сајам је прилика да се сусретну познати, упазнају досад непознати, упореде квалитети производа, сазнају нове мустре, рецепти и технологије  израде оног што потиче са села а нуди се и становницима у граду.

Са једног од сајамских штандова

Покровитељ сајамске манифестације, на којој су виђени и лицидерски производи, медне мјешавине, планинске траве за чајеве, сирће од смокве и јабуке, тахан халва, џем од парадајза и сок од ароније, била је општина Рудо.

Препуна филскултурна сала и излагача и купаца, програм проткан предавањима за воћаре, малинаре и пчеларе па чак и модна ревија са моделима из средње школе који су носили одјевне предмете из кућне радиности доказ је да и мале средине могу организовати занимљиве и велике манифестације.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...