САЛАТА ОД СРЕМУША ЧИСТИ ОРГАНИЗАМ

ВИШЕГРАД – У  априлу и мају у ливадама, на обалама ријека и у шумама љубитељи природе налазе биљке и гљиве  које су права ризница витамина и минерала неопходних за људски организам.

Посебно викендима многи трагају за гљивама редушама и смрчком  , тражен је и маслачак од кога се прави салата и мед а најтраженија биљка је сремуш, дивљи или медвјеђи лук.

Чедо Јовичић Чаролија из Вардишта код Вишеграда  каже да му је салата од сремуша сваки дан бар два пута на трпези.

Берба сремуша

`Салата се једноставно прави . Исјецкају се листови сремуша на комадиће, прелију уљем и лимуновим соком и добије се одлична салата, `објашњава Јовичић.

Јовичић нас води на обалу Рзава , мјесто са омањим растињем  у коме се налази велика колонија овог дивљег поврћа.

`Сремуш расте у залатцима, воли влажније земљиште. Прво се лист употребљава за јело, за салату а касније и луковица. Кад биљка исцвјета онда  није препоручљиво користити лист, ` каже Јовичић.

Сремуш има типичан мирис бијелог лука али је у салати многи слабији.

`Луковица се користи за прављење разних тинктура посебно оних које, што је и научно доказано, смањују крвни притисак. Лијек је против несанице и несвјестице а у народној медицини се сматра правим чистачем цријевног тракта , ` додаје Јовичић.

Он тврди да некад  људи на селу једва чекали да се сремуш појави на ливадама јер је освјежавао организам послије дуге зиме и божићног и васкршњег поста.

` Последњих година, послије  дугогодишње паузе, све је више људи који беру листове овог поврћа. Неки дан сам у Вардишту видио човјека који је набрао пун џак листова. Не занам да ли он зна да се листови морају спремати само кад су свјежи а луковица је употребљива кад се исчупа из земље највише до десет дана`, вели Јовичић.

Млади листови сремуша богати су витамином Ц и каротином, садрже корисна етерична уља  и минерале као и сумпорне гликозиде .

Р. ТАСИЋ

Фото : М. СИМАНИЋ

Прочитајте и...