РУДО : САТ НА ХРАМУ ОТКУЦАВА ВРИЈЕМЕ 83 ГОДИНЕ

РУДО– Храм Светих апостола Петра и Павла у Рудом , изграђен 1912. године, занимљив је по много чему али је познат и по сату на куполи  и његовом сатном механизму који скоро беспријекорно функционише пуних 83 .године и показује тачно вријеме .

Свештеник Саво Брадоњић поред сатног механизма

„Поред тачног времена које се може видјети на сату на куполи храма сат и звоњењем показује колико је часова. Кад је пун сат, напримјер дванаест часова онда 12 пута, вођен специјаним механизмом чекић удара о велико звоно производећи посебан звук, „ каже протојереј ставрофор Саво Брадоњић који је годинама био старјешина цркве у Рудом.

Тегови за сатни механизам

Он додаје да ако је 12,15 часова онда чекић од средње звоно удара једанпут.

„А ако је 12,30 минута  средње звоно ће се огласити два пута а ако сат показује вријеме од 12.45 минута звук ће се, под ударом чекића, чути три пута, „ објашњава Брадоњић.

Кад многи људи нису имали ни ручне ни џепне а камоли кућне сатове, векере, ослушкивалии су и дању и ноћу откуцаје сата и звона у храму на бријегу изнад града.

Сат и његов механизам је у звоник и на звоник светиње  постављен 1936. године а изграђен је у тада најпознатијој ливници „Пантелић“ у Земуну.

Храм у Рудом

Интересантно је  како се навија и ради.

Механизам се навија механички , са једном металном ручком. Има три тега који су високо под кровом куполе, везаним за сатни механизам са сајлама дужине 20 метара. Навијањем тегови се подижу на највишу тачку а онда се они  полако спуштају покрећући зупчанике сата. Кад би тег дошао до дна, краја, сатни механизам би стао, „ прича Брадоњић.

Сат сваких 48 сати навија црквењак који се брзо обучи за тај посао.

Храм у граду на Лиму има три звона. У току  Првог свјетског рата окупационе власти су покупиле сва звона са цркава у Босни и Херцеговини, па и ове у Рудом,  и прелили их у топове.

Највеће звоно купили су парохијани 1934.године  а средње је било посвећено краљу Александру Првом Карађорђевићу.

Већ 1935.године звона је освјештао митрополит дабробосански Петар Сарајевски Зимоњић који је касније проглашен за свеца.

Р. ТАСИЋ   

Прочитајте и...