ПРОСЛАВЉЕН КРСНА СЛАВА ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА У СЕЛУ БИЈЕЛА

ВИШЕГРАД – У селу Бијела данас је прослављена крсна слава цркве брвнаре  – Нерукотворени лик Исуса Христа којој су присуствовали братственици фамилије Тасић и њихови гости.

Архимандрит Јован Гардовић духовник Сабора Тасића је у бесједи након свете литургије истакао да ова генерација Тасића мора да буде поносна на своје претке који су сачували крсну славу и вјеру своју православну.

„ Овај храм од брвана ,  понос Тасића фамилије и околних села,  постао је и све је више мјесто окупљања вјерника гдје се у њему слави име Божије, гдје звони црквено звоно, чује се пјесма некад пјевана и друже братственици учећи дјецу да сачувају ово што је ова генерација изградила, „ нагласио је Гардовић.

Домаћини овогодишње славе цркве у Тасићима Александар и Маријана Ђокић из Аранђеловца  ломили су са свештеницима славски колач након чега су за све госте, њих око стотину, приредили  славски ручак под настрешицом са софрама.

Дио славског колача добио је старјешина Братства Тасић, Радоје Тасић који ће идуће 2020.године бити домаћин крсне славе храма у Бијелој.

Након славског ручка засједало је и петочлано Старјешинство Братства Тасић – Радоје, Младенко, Славиша, Вељко и Гордан које је потврдило ранију одлуку да се до зиме постави бетонска плоча у подруму Тасијиног конака и освјетли с вана храм и његова порта.

Старјешинство Братства Тасић

Одлучено је да се почне прикупљање грађе за израду монографије Тасића и цкве брвнаре.

В.В.

Прочитајте и...