ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА ЦРКВЕ У ТАСИЋИМА НЕРУКОТВОРЕНИ ЛИК ИСУСА ХРИСТА

Уз придржавање свих прописаних мјера за заштиту од пандемије вируса корoна данас је на скроман начин у селу Бијела код Вишеграда  у и код храма Нерукотвореног лика Исуса Христа  прослављена крсна слава овог храма.

Литургија

У надахнутој бесједи послије свете литургије свештеник Рајко Цвјетковић је рекао да су Тасићи, чији је храм задужбина, први на овим просторима фамилијарно подигли храм божанске љепоте.

Славски колач

„Ова брвна од кућа уграђена у зидове светиње у којима су живјеле породице Тасића су завјет да се генерације ове фамилије неће никад заборавити, да ће црква живјети, у њој мирисати тамјан, служити литургије и  чуће се јек звона  док је свијета и вијека, „нагласио је  Цвјетковић.

Архимандрит Јован Гардовић је као примјер фамилија истакао Тасиће додавши да није само храм велико дјело ових побожних људи него и Тасијин конак у коме ће се налазити просторије за монахе, музеј Тасића и радио дабробосанске епархије.

„Ово је прилика да, се обзиром да се Сабор Тасића није одржао крајем јула,  братственици позову и приложе новац или грађу да се конак укрови до првих снијегова што је био и план Старјешинства Тасић, „ прозборио је Гардовић.

Славски колач ломили су домаћин овогодишње славе Радоје Тасић, старјешина братства, а дио колача узео је архимандрит Јован који ће, догодине, бити домаћин крсне славе.

В.В.

Прочитајте и...