ПРОРОЦИ ТАРАБИЋИ ПРОРЕКЛИ ВИРУС КОРОНА ?

КРЕМНА – Опет потрефише Тарабићи“, кажу у Кремнима, селу подно планине Таре  кад се оствари неко од пророчанстава Милоша и Митра.

Да ли су Тарабићи прорекли и појаву вируса корона?

Одговор смо потражили у засеоку Тарабићи у Кремнима гдје су пророци живјели Милош ( 1809-1854) и Митар (1829-1899) код промотера креманског пророчанства Драган Пјевића који је, недалеко од родне куће пророка, на бријегу поред пута Кремна -Тара саградио „Кућу креманских пророка“, туристички објекат у који сви они који вјерују у чуда и пророчанства свраћају.

Драганн Пјевић, промотер креманског пророчанства

Листајући записе о пророчанствима видовитих неписмених креманских пророка, која је записивао њихов кум прота Захарије Захарић, долазимо и до онога у коме  се каже да је Милош  „видио и појаву некакве болешчине од које ће обољети цијели свијет“. Да ли је у питању корона или нека болест која ће нас тек задесити?.

У књизи  Аце Видића „Креманско пророчанство прота Захарић пише : „ Говоријо је како ће цијелим свијетом владати нека болешчина те нико умијети неће да јој ране извида јер ће јербо  сви казивати – ја знадем – ја знадем јербо сам учен  и научен  а нико ништа знати неће. Лутаће људи мислима около  и наоколо  а никако неће  да нађу прави лијек”.

Кућа пророка Тарабића

 „Тарабићи су рекли да ће се та болештина бити кад мирис изађе из пољског цвијећа. Није мирис из цвијећа изашао али они који болују корону кажу да не осјећају чуло мириса, „ каже промотер креманског пророчанства Драган Пјевић.

У протиним записам стоји да су, поводом приче о болештини, Тарабићи рекли да је лијек свуда око људи  и у њима самима.

„То пише. Многи сматрају да је лијек у коприви, жари које има свуда као корова около. Је ли то тако нека каже наука.  Остаје  загонетка шта значи „у људима самима“, додаје Пјевић.

Пророци о болешчини

Спасиће се они, рекли су Тарабићи, који побјегну у три крстасте горе.

„То је симболично изражавање неписмених пророка. Чињеница је да су многе породице у вријеме пандемије и полицијског часа бјежале у села и планине на своја огњишта или викендице  гдје је сигурније и безбједније. Чак у једном запису стоји да је Митар рекао да ће наши  људи бјежати из „другијех земаља“ својим кућама у своју државу што се исто тако обистинило, „ тврди Пјевић.

Безброј је Тарабића пророчанстава која су се остварила  као што су  – проналазак телефона, телевизора, појаву воза, његово укудање и обнову пруге до Вишеграда , да ће  Дрина уз Тару потећи, предвидјели су смрт  сердара Мићића, оснивање изборног суда – уједињених нација, оба свјетска рата…

Склуптуре : Милош Тарабић и прота Захарије Захарић

Митар је чак предвидио и своју смрт и позвао кума проту Захарија Захарића да га живог опаје. Послије тога је умро.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...