ПРОМОВИСАНА КЊИГА “СРПСКА ПОЕЗИЈА СТРАДАЊА И ПАТЊЕ”

ВИШЕГРАД – Ријетко виђена књига под насловом “Српска поезија страдања и патње” аутора Рада Л. Лаловића из Фоче   промовисана је вечерас у вишеградском дому културе.

То је зборник  радова  који се наслања на књигу “Пред сјенама српских мученика” , промовисана од истог аутора прије двије године, а која је била својеврсна култура сјећања на страдања Срба у 20.вијеку.

“Послије тог дјела исказала се потреба да се сачини анализа поезије страдања и патње којом се нико до тада у значајнјој  мјери није бавио исто што је нико није ни сабирао у неке поетске руковети као што смо ми то урадили са тим избором пјесама , ” рекао је на промоцији Лаловић.

Са промоције књиге

Он је додао да је тада око себе и свог дјела окупио младе и даровите професоре српског језика и књижевности из основних и средњих школа па су заједнички направили зборника радова “Српска поезија страдања и патње”.

У књизи су објављена 24 есеја од 15 младих аутора. Један од њих је Душко Крсмановић.

Мој есеј је поетски вапај из Јасеновца  у којој сам анализирао поезију која третира страдања невиних у усташком логору смрти са више аспеката, ” рекао је Крсмановић.

Крсмановић истиче да је гледао на заједниче мотиве којим су се пјесници бавили на ову тему и извлачио поуке из те и такве поезије.

Владимир Пантовић каже да је занимљиво у цијелој овој причи да су у зборник уврштени стихови три страна пјесника који су писали о српским стратиштима и то о стријељању крагујевачких ђака и грађана у Шумарицама.

 “Пјесници су из Италије, Русије и Велике Британије . Посебно је фасцинантан осјећај који су пјесници доживјели боравећи на тим стратиштима а касније њихово изучавање величине  те трагедије  српског народа, ” навео је Пантовић.

О зборнику су још говориле професорице Дивна Васић и Дијана Инђић Милошевић из Вишеграда  а одломке из есеја су читали рецитатори Средње школе “Иво Андрић”.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...