ПОЧЕЛА МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА

ВИШЕГРАД – Првим предавањем о значају и улози пчела у природи и животу човјека, које је у сали Хотела „Вишеград“ одржао пчелар Божо Какућа данас је почела „Мала школа пчеларства“ коју је организовало Удружење пчелара „Вишеград“.

Школа пчеларства

Предсједник овог удружења Радоје Тасић је рекао да је Управни одбор донио одлуку да се организује ова школа којој је на првом часу присуствовало десетак оних који ће бити будући пчелари.

„ Циљ ове школе је да се омасови и подмалади удружење које има од 30 до 50 чланова јер овакав начин обуке за бављењем пчелрством удружење није организовало у последњих десет година, „рекао је Тасић.

Тасић је додао да постоји могућност да  полазници школе буду учесници ИФАДОВОГ пројекта који је у току и у ком би могли да прву опрему за пчеларење  добију по упола мањој цијени.

Предсједник Скупштине удружења пчелара Горан Лончаревић је истакао да су предавачи истакнути вишеградски пчелари и да ће се одржати укупно десет предавања.

„ Пројекат ће, обећано нам је, подржати и општина Вишеград, која је и досад сличне подржавала а да подсјетимо да је између осталог на крају прошле године по правилнику о стимулацијама пчеларима исплаћен подстицај, „ додао је Лончаревић.

Предавач Божо Какућа је поновио да без пчела нема живота на планети Земљи и да пчеле опраше 80 одсто биљака у природи.

„Учесницима школе сам објаснио прве кораке у пчеларству, упознао их са анатомијом пчеле  и радом пчелиње заједнице током цијеле године а било је ријечи и о основном прибору за почетнике и другим  темама из ове области, „ нагласио је Какућа.

Следеће предавање  на „Малој школи пчеларства“ одржаће се у сали Дома здравља у четвртак 23.јануара .

О набавци ројева говориће пчелар Божо Сарић.

Из Удружења обавјештавају да још није касно да се заинтересовани укључе  у овај  вид обуке будућих пчелара.

В.В.

Прочитајте и...