ПОНОС ПОРОДИЦЕ ПЛАНОЈЕВИЋ ЈЕ ФАРМА АЛПСКИХ КОЗА

РОГАТИЦА –  Игор Планојевић из села Мркоњића на висоравни Борике код Рогатице, одлучио се,  за разлику од многих његових вршњака, да средства за егзистенцију породице оствари у свом родном крају.

Процјенио је да се до новца може најбрже да дође  гајећи козе, које нису захтјевне домаће животиње и чије је месо, млијеко и сир од њега изузетно здраво и тражено за људску исхрану.

Игор Планојевић на својој фарми

Његова фарма коза алпске пасмине већ броји 120 комада а кад се све ускоро  окозе достићи ће цифру од 300 колико му је и план.

„ Иако овдје на овој висоравни постоје идеални услови за сточарство гајење оваца није баш економски исплатљив па сам се одлучио на козарство и засад ми добро иде, „ каже Планојевић.

Планојевић је добро проучио зашто је млијеко од коза толико здраво и љековито.

„Читајући литературу дошао сам до закључка да коза за исхрану користи скоро осамдесет различитих биљака што значи да је млијеко изузетно здраво и пуно за човјека хранљивих састојака.  Рецимо овца пасе само 30 биљка а крава од свега изабере само 17 травки, „ објашњава Планојевић.

Најавећуу добит Игор и његова породица остварају производећи више врста козијег сира.

„Правимо седам врста козијег сира, пласман је засад на кућном прагу или пијацама али припремили смо сву документацију да се идуће сезоне појавимо и у продавницама што ће нам много значити, „ додаје овај узгајивач коза.

Да би остварио свој наум повратка на село и формирање фарме Планојевићу су многи помогли.

„Имамо добру сарадњу за локалном заједницом која нам помаже у остварењу овог пројекта као и од Министарства пољопривреде Републике Српске, „ истиче Плановјевић.

Игор Планојевић

Домаћин је обезбједио добре услове за своје домаће животиње. Припремљене су довољне количине сијена и жита за исхрану. Штале су топле а торове чувају пси. Љети козе иду на испашу на оближње брдо и не треба им додатна исхрана.

Позвали су нас да у марту дођемо на ову фарму и уживамо у игри више од стотину јаради.

Пробали смо и сир који одише горским травама.

Козарствоим се у рогатичком крају бави још шест домаћина али узгајају мањи број коза од Планојевића. Ово су, каже он богомдани предјели за гајење ове врсте стоке која је прави чистач у природи јер уништава коров и закржљало грмље и дрвеће.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...