О ТРИ КЊИГЕ, ТРИ ПЈЕСНИКА И ЊИХОВОМ ВИЂЕЊУ СВИЈЕТА

ВИШЕГРАД – Гордана Милошевић из Шековића послије пет објављених књига поезије написала је збирку прича поетичног наслова „Испричана у теби“.

Написала је, како рече, да се спаси од страхова, да се добро у људима не заборави, да нас ријеч одбрани и сачува  и да освијетли тамо гдје тама чами и упалии ватру тамо гдје студен леди.

За њене аутобиографске причео љубави као унивирзалној вриједности рецензент Ранко Павловић је устврдио да су дневници интиме  а Недељко Бабић да је то исприповједано у ритму лирског загрцнућа.

Књижевно вече у Вишеграду

„Па писац је хтио да каже да људи не смију да одустану од својих снова, да треба да следе своје жеље и да користе сваки моменат у животу, јер никад се не зна да ли ће се добити нова шанса  и да ли је дан последњи. А ми често знамо рећи, сачекај док живот никога не чека само што то многи касно схвате, „ рекла је на промоцији свог дјела у Вишеграду Гордана  Милошевић.

Поезија Милане Ступић из Рудог обједињена  у корице књиге занимљивог наслова „Дроздање“ јесте стих дубоке метафоре, херметичне пјесме, скривених порука и звучног језичког израза. Поетске слике ослоњене су на наративну основу што Миланиној поезији даје особити печат , „ написао је рецензент овог дјела Драган Папоњак.

„ Ово је књига у којој се могу прочитати пјесме о љубави, о човјеку, о племенитости из које искре три главне ставке које никад не можемо преиспитати а то је о Бог, љубав и срећа“, казала је кратко Ступићева након књижевне вечери у Дому културе у Вишеграду.

А Папоњак је створио још једну књигу поезије дјецу овај пут под насловом  „Сова у шуми снова“.

Пјесник Слободан Ристовић каже да је писати  за дјецу рударски посао и у тој работи подстарост подјетињити како би се што више приближили њима  и њиховом размишљању.

„ Дјеца су најискренија публика , њих не можете заварати, не можете их ни на који начин преварити или им подвалити. Треба радити, спустити се на тај ниво да се с њима спријатељите, да их разумите и да пјевате њима и са њима, „ истакао је Папоњак.

Пробирљива вишеградска књижевна публика имала је тако изненада прилику да на једној књижевној вечери бар за тренутак уђе у суштину и поруке три умјетничка доживљаја литерарне и животне  стварности.

И Милошевићева и Ступићева и Папоњак су на импресиван начин дочарали дио онога што су данима марљиво зидали у грађевину пјесме и приче.

Даме су поред тога плијениле и својим шармом, осмјехом који разблажује душу и сугестивном читањем а Папоњак својом професорском нарацијом.

Ово књижевно вече и дружење пјесника организовала је Издавачка кућа „Жиравац“ из Пожеге.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...