ОТКРИВЕНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ВРС У ТУНЕЛУ НА БРОДАРУ

ВИШЕГРАД – Код тунела, на путу Бродар-Рудо Борачка организација Вишеград изградила је спомен-обиљежје са именима десет погинулих бораца ВРС  који су од 9.до18.септембра 1992.године страдали у овом објекту и изван њега.

Парастос на Бродару

Једанаест бораца ВРС је од стране припадника ткз.  Армије БиХ било девет дана опкољено у тунелу дугом 97 метара  без хране, воде и кумуникације са својом јединицом , а само чудом и способношћу  седам њих је успјело да се извуче и дочепа положаја вишеградске бригаде ВРС.

Жарко Токовић из Рудог који је тог ратног дана добио команду да са оклопним возилом „чарли“ стигне на Бродар гдје му је речено да има рањених, прво је код тунела угледао изрешетано возило хитне помоћи у коме су се налазила беживотна тијела два медицинска радника.

Откривање спомен -обиљежја на Бродару

„Онда смо упали у тунел и ту је почео пакао.  Били смо девет дана без хљеба и воде под сталном ватром противника, који су пуцали с обје стране тунела а били су и на његовом крову. Без обзира на безнадежну ситуацију нисмо хтјели да се предамо , „ испричао је Токовић додавши  да се једна група спасила пливањем Лимом а друга се провукла пјешице кроз непријатељске положаје.

Откривању и освјештењу спомен-обиљежја, које је обавио свештеник Рајко Цвјетковић,  присуствовао је и Милета Мићевић из Рудог  чији је отац погинуо у тунелу.

„ Ево прошло је 27 година и коначно  је борачка организација урадила обиљежје и исписала имена страдалих. Она опомињу генерације које долазе како се тешко и са којим жртвама стизало до слободе, „ навео је Мићевић.

Микајло Шимшић, преживио пакао тунела на Бродару

„Ако наша генерација ова мјеста заборави , историја ће заборавити њих, а тиме и нас који смо имали обавезу  према њима и њиховим породицама, „ рекао је предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Александар Савић.

„ Несхватљиво је да за злочин према медицинским радницима које су притекле у помоћ рањеницима у обиљеженом возилу нико од тих који су их убили мучки и из засједе  досад није одговарао., рекао је Савић.

Жарко Токовић, учесник догађаја у тунелу на Бродару

Тунел и пакао у њему преживио је и Микајло Шимшић из села Станишевца али он није имао снаге да о томе више говори.

По причи једног од преживјелих из тунела Слађану Симићу из Босанске Јагодине  касније је написан сценарио и снимљен играни филм „Лепа села, лепо горе“.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...