ОГЛЕДНО ПРЕДАВАЊЕ НА ПЧЕЛИЊАКУ У БИЈЕЛОЈ

ВИШЕГРАД – Практичним предавањем на пчелињаку за  полазнике  завршена је Мала школа пчеларства коју је у протекла два мјесеца организовало Удружење пчелара „Вишеград“.

Иако вријеме није било погодно за рад на пчелињаку, јер је темпаратура била око 10 степени Целзијусових, будући пчелари су стекли низ практичних знања и чули корисних  савјета који ће им убудуће користити посебно што су многи од њих први пут ставили заштитну маску и ушли у велико  царство пчела.

Заинтересованост

„Велики дио тога што смо чулу у току теоријских предавања данас нам је презентовано на пчелињаку. Овјде смо практично разјаснили многе нејасноће јер смо од предавача били затрпани обиљем чињеница о пчеларењу, рекао је полазник ове школе Милош Макљеновић.

За Ранка Јокшића се је школа пчеларства било једно ново животно искуство а пчеларење је, прије њеног пахађања, сматрао много лакшим и једноставнијим.

„Сад увиђам да се овом хобију мора посветити много пажње и слободног времена али ме радују резултати кад од наших пчелица добијемо драгоцјену здраву храну мед, полен прополис и остало. Почећу да пчеларим још овог прољећа јер сам мотивисан свим оним што сам сазнао о пчелама и њиховој улози у природи и животу човјека, „ додао је Јокшић.

Најмлађи полазник школе пчеларства била је Катарина Елез ученица основне школе.

Дипломе за будуће пчеларе

На пчелињаку су за десет полазника подијељене дипломе о завршеној школи и оспособљености полазника за прве кораке у пчеларству.

О оплодњацима

„Важно је да су сви полазници задовољни оним што су научили теоријски на предавањима и на овом часу на пчелањаку предсједника нашег удружења Радоја Тасића у селу Бијела. Друштво ће одсад бити богатије за још чланова а у плану је да се слична школа организује и идуће године , „ рекла је Споменка Ђуриш, технички секретар удружења и полазник у малој школи пчеларства.

Пројекти удружења пчелара

Удружење пчелара „Вишеград“ у сарадњи са општином и ИФАДОМ управо проводи пројекат набавке кошница, ројева и пчеларске опреме за своје чланове. Сви пчелари, њих око 60 који су чланови удружења, радују се  предстојећим  сунчним данима и већој активности  пчела јер су друштва, захваљујући благој зими, добро изимила па се очекује  њихов нагли прољетни развој.

Дипломе

Предавачи у овом образовању будућих пчелара били су истакнути  чланови удружења Божо Какућа, Радоје Тасић, Горан Лончаревић, Божо Сарић, Миленко Ракић, Свето Колџић, па Богдан Новаковић и Јунуз Туфекчић.

Маријана СИМАНИЋ

Прочитајте и...