ОБИЉЕЖЕНО 76. ГОДИНА ОД БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ

????????????????????????????????????

Одјекивала је данас пјесма у Долини хероја  на Сутјесци , коју  су пјевали потомци бораца НОБ-а  погинулих или преживјелих  у Петој непријатељској офанзиви , обиљежавајући на тај начин 76 година  од славне битке у којој је 20.000 партизана  маја и јуна 1943.године пробијало обруч од 120.000 њемачких војника.

Борац Прве пролетерске бригаде и учесник битке на Сутјесци пуковник  ЈНА у пензији Зденко Дупланчић каже да је поносан на своје саборце са којима је преживи пакао битке на Сутјесци још као голобради дјечак.

Зденко Дупланчић, учесник битке на Сутјесци

“Ни Хитлер ни нашии домаћи издајници нису успјели да нас сломе ни у четвртој ни петој офанзиви а и на Дрвару тако да смо увијек као побједници изашли из борбе, ” додао је Дупланчић.

Тјентиште данас

Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић је рекао да је  овдје била  битка у којој је врховни командант партизанских јединица  Тито био оу првим борбеним редовима гдје је и рањен.

“Битка на Сутјесци је била до тада највећа у другом свјетском рату на овим просторима али и на подручју читаве поробљене Европе . Нигдје није постојао тако моћан антифашистички покрет који је за себе везао толико њемачких снага које би, да није било тако, сигурно биле упућене на ратиште у Русију, ” додао је Милуновић.

Миодраг Живковић, аутор споменика на Тјентишту

Иако има 91 годину аутор свог врхунског умјетничког дјела, споменика на Тјентишту Миодраг Живковић дошао ја на обиљежавање годишњице и да се још диви оном што је овдје урадио.

“Шта је Сутјеска, Сутјеска је продор јер је ту направљен продор из обруча. Зато је споменик симбол продора који је учинио партиозански покрет на Сутјесци и тако је и опстао, ” објаснио је Живковић.

Глумци у улози партизана

Обиљежавање  годишњице битке на Сутјесци  организовао је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске а сутра ће то исто , на истом мјесту, учинити СУБНОР Федерације БиХ.

Р. ТАСИЋ