ОБИЉЕЖЕНО 27 ГОДИНА ОД ДАНА ОДБРАНЕ ВИШЕГРАДА 1992

ВИШЕГРАД –  Обиљежавање 27 година од одбране Вишеграда у одбрамбено-отаџбинском рату , које је уприличила борачка организација ове општине, почело је на Доњој Лијесци  гдје су се водиле одлучујуће борбе између бораца вишеградске бригаде ВРС и припадника ткз Армије БиХ.

Ратни командант вишеградске бригаде ВРС Лука Драгичевић је, приликом обиласка линија одбране и заклона и ровова из последњег рата , рекао да је у времену од 22.до 29. октобра  1992.године око 3.000 припадника ткз Армије БиХ из Горажда нападало на 300 српских војника који су  одољели свим атацима.

Доња Лијеска – окупљање српских бораца

„ Међу припадницима  ткз Армије БиХ било је и војника са црним униформама из Херцеговине са усташким симболима .Кључни моменат битке на Доњој Лијесци био је кад је наша артиљерија поклопила положаје нападача и кад су погинула тројица командира непријатељске операције а онда је  дошло до расула и повлачења нападача, „ рекао је Драгичевић.

Он је потврдио да је циљ операције парипадника ткз Армије БиХ из Горажда био да раздвоје прву и другу чету вишеградске бригаде ВРС, затим опколе српски штаб бригада  на Доњој Лијесци, нападну Хидроелектрану „Вишеград“ и ту пређу Дрину и садејствују са јединицама из правца Моремишља како би ушли у град.

„Али захваљујући храбрости српских бораца нису успјели као што нису имали времена ни да понесу своје погинуле команданте“, додао је Драгичевић.

Ту су водила битка за Вишеград

Горан Трифковић, учесник ове битке ,  је испричао како су вођене жестоке борбе око старог задружног дома на Доњој Лијесци .

„Непријатељ је успио да заузме важан ров са нашим  бровингом на само двије стотине метара од дома и почео да дејствује по нама. Наша самохотка је прецизним хицем уништила ров. При крају борби пристигла је и интервентна чета наше бригаде. У нашим редовима било је седам погинулих војника и пет цивила. Одбранили смо се јер смо знали шта бранимо , „ казао је Трифковић.

Припадници ткз Армије БиХ су попалили све српске објекте  на освојеној територији међу њима и кућу Миље Танасковић са Горње Лијеске.

„ Кад смо покушали да побјегнемо убили су ми два сина и кћерку а мене ранили. Пребачена сам у ужичку болницу, ни на  сахрани своје троје дјеце нисам била, „ говори кроз сузе мајка Миља.

Начелник општине Младен Ђуревић је рекао да ће се на Доњој Лијесци идуће године подићи спомен обиљежје погинулим у одбрани града.

У манастиру Светог Саве на Горњој Лијесци служен је парастос за изгинуле војнике и цивиле у нападу на Вишеград у октобру 1992.године.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...