НАСТАВЉЕНО ФРЕСКОПИСАЊЕ ХРАМА НА МЕГДАНУ У ВИШЕГРАДУ

Ових дана академски сликари Драго Вучић из Билеће и Бранислав Ковачевић из Пала, са монахом  Серафимом из манастира Добрунска Ријека и теологом Миланом Лукићем и наставили су радове на одсликавању храма Рођења Пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду.

Најстарија православна светиња у Вишеграду обиљежева  130 година постојања а позната је  по томе што има куполе у руском стилу што је ријеткост у овим крајевима .

Свештеник Александар Топаловић каже да су се вјерници и у овим тешким економским временима одазвали позиву да новчано учествују у помоћи осликавања светиње .

„Кренули смо прво са осликавањем олтарског дијела храма и ти радови су завршени у марту. Пошто је прикупљен новац сликари настављају да сликају фреске на средњем дијелу цркве, и то ће до половине фебруара бити завршено „ истиче Топаловић.

Иако постоје строга канонска правила сваки сликар, умјетник у икону унесе свој печат и стил.

„Уз добру припрему за фресописање умјетнику је потребна добра материјална и духовна припрема у води поста и молитве . Уставри у том духу фрескописци би требало да живе и кад сликају иконе и кад се баве неким другим радовима, „ наглашава сликар Бранислав Ковачевић.

Сликар Драго Вучиће напомиље да се канони морају примјењивати на фрескосликарство.

„ У олтару се строго зна гдје се слика која икона док се у средњм дијелу примјењује нешто слободнија форма. Пошто је храм на Мегдану посвећен Рођењу Пресвете Богородице раде се сцене од њеног рођења до успења на небо“, објашњава Вучић.

Све иконе се раде од прилога вјерника. Свештеник Топаловић каже да су се мјештани једног села удружили и дали новац за одсликавање велике иконе.

„Васкрсење Лазарево је крсна слава свих Гавриловића који живе у селу Коритнику и они су једнством показали да се може и та велика препрека у материјалном превазићи и прикупити новац. Они су се  за 24 сата договорили и ево слика је на зиду храма, „ додаје свештеник  Топаловић.

Поред њих било је још много породица и појединаца  који су били добротвори и њихова имена биће уписана у љетопис светиње, потврдио је Топаловић.

Након друге слиједи и прикупљање новца за трећу фазу фрескописања храма.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...