МАРИНИН САВЈЕТ У ДОБА САМОИЗОЛАЦИЈЕ – ГАЈИТЕ ЦВИЈЕЋЕ

ВИШЕГРАД -Пријатно сам изненађена да у ово вријеме вируса короне и кућне изолације, постоје људи који долазе овдје да купе цвијеће, посаде га у жардињере или саксије и тако уљепшајусвоју башту, терасу, прозор или кутак у кући што им причињава задовољство и радост “ , каже једина власница пластеника са цвијећем у граду на ријекама Дрини и Рзаву, Марина Симић.

Мајка троје малољетне дјеце, која са породицом живи у једном вишеградском насељу, објашњава да упркос епидемији короне која влада у читавом свијету, треба се окренути позитивнијим стварима јер срећу чине мале ствари као што је и сваки засађени цвијетић који представља нови живот.

Марина Симић

Њен пластеник, познатив свим Вишеграђанима, ових дана је препун биљака за свачији укус и џеп из којег се шири опојни мирис прољетног цвијећа, а сам поглед на ово шаренило код купаца, али и пролазника ствара осјећај доброг расположења.

Марина је задовољна и продајом.

„ Продаја није као претходних година, сведена на домаћинства јер нам не раде ниресторани ни други објекти који су код нас куповали цвијеће. Изненађена сам и задовољнајер су људи садњом цвијећа пронашли себи додатну занимацију и сатисфакцију. Не жалим се, чекамо боље дане и вријеме јер сам ја особа која увијек види „ свјетло на крају тунела“ и пронађе нешто лијепо и у никаквим ситуацијама“ , додаје уз осмијех ова весела љубитељка хортикултуре.

Прије је и своје цвијеће продавала и на локалној пијаци, међутим како је затворена због овог вируса, приморана је продају вршити само на кућном прагу.

„ Многи купци су и старије особе којима је лакше посјетити пијацу и тамо купити моје производе. Ипак, сналазимо се на разне начине. Наша фирма је и украшавала градске просторе, паркове и шеталишта. Изгледа да ће и то ове године изостати“, објашњава Марина.

Њене вјерне муштерије су је одмах посјетиле и изашле пуних кеса и широког осмјеха из пластеника.Симићева објашњава да су цијене као и прошле године, али да има и снижених јер се морало кориговати због новонастале ситуације како би и они са мање новца могли себи приуштити куповину.

„ По питању врста цвијећа које се тренутно налази у нашем пластенику, имамо за цвијетњак и балконско сађење, односно, цвијеће које наши суграђани највише траже. То су густе и ријетке пелагоније, висеће вербене, тамјанику, сурфиније, те парковску бегонију, кадифице, мразавце, газаније, пркос, алисију те цвијет горућа љубав коју Вишеграђанинајвише купују“ , уз смијех набраја власница пластеника.

Марина и њена породице се не баве само овом врстом посла. У Вишеграду је породица Симић позната као вриједно и поштено домаћинство које се бави и туризмом. Једини воз који пролази кроз овај град је њихов „ Ћирко „ који вози туристе уз звуке хармонике иобјашњава им знаменитости ове чаршије.

Поред возића који саобраћа градским улицама, Симићи имају и бродић који се такође користиу туристичке сврхе, који вози од чувене ћуприје до комплекса Андрићград, а може и даљег гдје туристи могу уживати и на овај начим у пејзажу Вишеграда.

Весела пољопривредница има и савјет за све људе.

„ Као предузетник које послује у различитим дјелатностима, кроз своје лично искуство, а и кроз епидемију која нас је задесила, спас је на селу и бављењу разним облицима пољопривреде. Све што је човјеку потребно за живот, има на селу – чист ваздух, извореводе, шуме, биљке, обрадиве површине за проузводњу хране, а неки и помоћне објекте за држање стоке. Треба улагати у дједовину, купити земљу ако је немамо и вратити се селу. Сву робу коју увозимо можемо произвести на нашој земљи и хранити се здраво“, одлучна је ова млада жена.

И на крају нашег разговора, Марина потврђује тезе стручњака из ових области да док села опет не заживе ни народу у граду неће бити боље. Савјетује да се дјеца рађају, уче вриједностима села и производње сопственог рада и да воле природу, биљке, сређујудворишта и баште и наравно гаје цвијеће.

Маријана СИМАНИЋ

Прочитајте и...