КУСТУРИЦА УРУЧИО КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ `ИВО АНДРИЋ`

КУСТУРИЦА УРУЧИО КЊИЖЕВНУ  НАГРАДУ `ИВО АНДРИЋ`

ВИШЕГРАД – Овогодишњим добитницима Велике књижевне награде `Иво Андрић` Андрићевог института  у Вишеграду   српском писцу  Драгославу Михаиловићу  и руском литерарном ставараоцу  Гузељ Јахини признања је данас  уручио директор ове установе  режисер Емир Кустурица.

Одлуком жирија који је радио у саставу  Јован Делић, Желидраг Никчевић и Мухарем Баздуљ,  Михаиловићу је припала награда за животно дјело а Јахини за књигу  „Дјеца Волге“.

`Роман који награђујемо ‘Дјеца Волге’ добио је високе оцјене и признања руских писаца и руске критике. Роман има строгу, прикривену драмску композицију: прича о Јакобу Ивановичу Баху, учитељу њемачког језика и даровитом писцу бајки. Састављена је као петочинка из пет дијелова са епилогом и обухвата двадесетак година изузетно бурне и драматичне руске совјетске историје“, речено је у образложењу  у одлуци жирија за  Јахинин роман.

Уручивање награде Драгославу Михаиловићу

Јахина је објаснила да њен главни јунак сеоски учитељ  не прави мостове већ одлучује да оде на пусту обалу Волге  и тамо се сакрије од злог времена и историјског процеса.

`И ту доживљава пораз. Није могуће живјети у земљи без додира са њеном историјом јер прије или касније постајеш дио историје своје земље`, рекла је након додјеле награде Јахинина.  

За Драгослава Михаиловића жири написао да је мајстор дочаравања патње људске и животињске.

Писао сам врло много и о најжалоснијем и најопаснијем југословенском логору из времена титоизма Голом отоку. О том чуду сам млад читао и већ мислио да о овоме неко мора да пише јер су о њему писали они људи који су логор и измислили. Дошло је вријеме кад сам рекао себи – о овоме мораш ти да пишеш. И тако сам написао пет дебелих књига од око 4.000 страна,` рекао је након додјељивања награде Михаиловић.

Емир Кустурица је у обраћању награђеним рекао да га тема распада породице прати још од студентских дана скоро пола вијека.

` Кад сам прочитао Михаилићев роман Кад су цветале тикве схватио сам у потпуности шта је то био Голи оток.Ту није била ријеч само  о Голом отоку, него прије свега о томе како породица трпи тај период комунистичког насиља над људима“, рекао је Кустурица.

На додјељивању ове престижне награде, која се уручује по пети пут, чуло се и неколико антологијских мисли .

Гузељ Јахина : „Позната изрека гласи ‘народ који не познаје прошлост не заслужује да зна своју будућност’. Може ли се онда рећи да се Иво Андрић брижљиво и пасионирано бавећи прошлошћу своје земље, на тај начин бринуо о њеној будућности? Чини се да може“.

Емир Кустурица : `Дошло је вријеме да и Вишеград може да угости  најпознатије писце наше епохе`

Неко је поменуо и мисао Иве Андрића ` да је све наша на другој обали`.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...