ДРИНОМ ГОДИШЊЕ СТИГНЕ ДО ВИШЕГРАДА ОСАМ ТОНА СМЕЋА

ВИШЕГРАД -Са специјалне ланчанице на Дрини постављене два километра узводно од објекта Хидроелектране „Вишеград“ радници предузећа „ХЕ на Дрини“  изваде годишње и до 8.000 метара кубних плутајућег отпада  за шта се утроши око 200.000 КМ, „речено је данас на трилатерарном састанку министра екологије и туризма Србије, Црне Горе и Републике Српске у Вишеграду.

Са састанка у Вишеграду

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Споменка Голић је рекла новинарима да је коначно дошло до договора о томе како спријечити да смеће уопште дође у Дрину и њене притоке и како очистити већ постојеће дивље депоније на обалама ријека.

„Са министром из Црне Горе је договорено да стручњаци за седам дана обиђу корито ријеке Таре одакле у ријеке и акумулациона језера стижу дрвни сортименти који плутају све до Вишеграда и Хидроелектране „Вишеград“, рекла је Голићева.

Она је објаснила да ће се формирати комисија која ће идентификовати све дивље депоније на обалама ријека у свим општинама кроз чије подручје протичу,  утврдиће  количине и врсте смећа како би се обезбједио новац да се оне уклоне.

Плутајући отпад на ланчаници

Министар  одрживог развоја туризма Црне Горе Павле Радуловић је потврдио да ће екипе евидентирати стабла која могу из неког разлога да заврше у ријеци а онда ће их стручна лица дозначити за сјечу, јер је у питању национални парк поред Таре.

„Онда ће се приступити уклањању стабала , „ рекао је кратко Радуловић.

Министар   заштите животне средине Србије Горан Триван каже да ће Србија обезбједити средства да се овај пројекат проведе најдаље до краја године .

„Ми смо свјесни шта би значило да вишеградска хидроелектрана пусти смеће кроз своје испуте у акумулационо језеро Хидроелектрне „Бајина Башта“ која то не може да учини и био би у питање доведен њен рад, „ додао је Триван истичући и згађење животне средине у том случају.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић је подсјетио да је Вишеград брана да сав отпад не би ишао даље и да се тако штите  и градове из Србије који су низ ријеку Дрину.

„Драго ми је да су састанку присуствовали директори хидроелектрана како узводно тако и низводно од Вишеграда и детаљније се упознали са овим проблемом а, као што видите изјаве дајемо овдје гдје се код ланчанице налазе стотине и стотине кубних метара отпада, „ рекао је директор предузећа „ХЕ на Дрини“ Недељко Перишић.

Састанку у просторијама овог предузећа присуствовали су и представници општина  које се налазе на обалама ријека, притока Дрине.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...