ДОСАД НАЈМАСОВНИЈИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ МЕДА

ВИШЕГРАД – На платоу испред Факултета „Синергија“ одржан је међународни сајам меда на коме су учествовала 22 пчелара са простора западне Србије и истока Републике Српске.

Са Сајма меда у Вишеграду

Сајам, који је имао продајни карактер,  и ове године организовало Удружење пчелара „Вишеград“.

Сајамску манифестацију је отворио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић. Општина је била и генерални покровитељ сајма.

Бесједа Радоја Тасића на сајму меда

Пригодном бесједом пчеларима и грађанима се обратио предсједник удружења пчелара „Вишеград“ Радоје Тасић.

Његову бесједу објављујемо у интегралом облику.

Данас је Вишеград најслађи град у Републици Српској.

Опијајући мирис са пчелињака, од кога смо уживали током цијеле пчеларске године, драги моји пчелари, пренијели смо на улице прелијепог Вишеграда, уграђујући тако још једну циглу у грађевину љепоте ове вроши похођене због тога вијековима, опричане, описане и опјеване.

Пчеларство Сарић из Вишеграда

Ми смо се, дружећи се са нашим летећим фармацеутима, љетос осјећали „медно“, како је и наш званични поздрав, а то медно донијели смо овдје на ове тезге  да га подијелимо са грађанима, да сваког слатко дочекамо нудећи му снагу природе, најефикасније лијекове које народна и званична медицина познаје и храну која никоме не шкоди и конзумира се без кувања, печења, зачина и било каквих додатака.

Пчеларство Павловић

Као што су пјесници чуђење у свијету, како опет написа један пјесник, тако су и пчелари чуђење међу произвођачима здраве хране, алтернативних лијекова и хобиста јер ми оне, који нам све ово дају не гледамо како умиру да би се ми задовољили, као ловци и рибари напримјер,  већ им помажемо у невољи, хранимо, лијечимо и његујемо.

Пчеларство Радовић Соколац

Реците ко од вас није уморну пчелицу под теретом ставио на прст у вратио на лето кошнице.

На планети, затрованој свим и свачим, ми пчелари смо скоро последњи Мохиканци, који чувајући пчелиње заједнице чувамо природу и здравље јер је познато, кад последња пчелица спусти крила и савије слабашно тијело у лук тада ће нестати и човјечанства и живота овдје.

Пчеларство Радовић Фоча

Важна је, поштовани пчелари, наша мисија у срединама гдје живимо.

Ми пропагирамо оно што смо на нама искусили, причамо о храни, створеној симбиозом између природе и пчелињих хормона, о меду као ненадмашном заслађивачу, енегретској бомби, медикаменту неслућених и још у потупности неистражених могућности.

Ми смо вијесници наде, претходница здравог разума о здравој храни, људи који вјерују да није све изгубљено у вјештачким творевинама којима трујемо наш организам.

Пчеларство Јакшић Пријепоље

Ми смо емисари међу младима  којима говоримо да није најсрећније опуштање у задимљеним кафићима и којекаквим клубовима  већ на пчелињку, гдје се човјек инхалира на природан начин без маски, струје и медицинских инструмената .

Ми говоримо да зујање пчела одмара, да умирује сва чула, да од организације пчелиње заједнице можемо много више научити него из уџбеника и на којекаквим предавањима.

Драги моји пчелари, ви који умјесто скупих парфема миришете на тек оцијеђен мед, отопљен восак, нектар, пиће богова, капи прополиса, снагу полена, перге и матичне млијечи знајте да сте на добром путу.

Пчеларство Тасић Вишеград

Не дозволите да са вама на онај свијет оду и ваше пчеле, гријехота је, зато научите своје потомке да је пчеларење, макар и оно из хобија, пут којим се ријеђе али слађе иде.

Медно“

Пчелари из Вишеграда

Након излагачког дијела сајма у Хотелу „Вишеград“ је пчелар Светозар Колџић из Прибоја одржао излагачима предавање под називом „Мој начин пчеларења“.

За све учеснике сајамске манифестације приређен је ручак у Хотелу „Вишеград“.

В.В.

Прочитајте и...