ДЕСПИЋ НАСЛИКАО НИКОЛУ ТЕСЛУ

ВИШЕГРАД – Вишеград ових дана добија и 13 мурал овај пут лик великог српског и  свјетског научника Николе Тесле.

Зид на згради Средње школе „Иво Андрић“ красиће ускоро умјетничка визија Ненада Деспића човјека који је својим изумима задужио човјечанство  за неколико вјекова и послије окончања његовог живота.

Недалеко, на доскора другој бијелој површини,  стоји исцртан лик другог српског ствараоца који је књижевном ријечју упозоравао и мијењао свијет, проносећи меридијанима име града чијим је стазама у раном дјетињству корачао.

Порука Иве Андрића, да је живот несхватљиво чудо које се непрестално троши и осипа а траје и стоји чврсто као на Дрини ћуприја метафора је на  дјела великих људи и умова које вријеме неће прегазити.

Умјетник и његово дјело

„Идеја о сликању  мурала Николе Тесле потекла је из Градске галерије по посебном пројекту чији је циљ уљепшавање умјетничким дјелима важнијих мјеста у граду који посјећују на хиљаде туриста, „ рекао је Деспић.

Он је додао да ће остали вишеградски умјетници цртати мурале у другим дијеловима града.

Поред лика славног научника , каже Деспић, он ће насликати и Теслин торањ као успомена на више од 350 патената овог визионара.

Мурал већ самим начином израде, вјеродостојнишћу лика и енергијом која из њега  зрачи изазива пажњу грађана и туриста али и стручне јавности.

„Умјетници обично нису задовољни својим дјелом, као и ја сам, критичан сам према њему и мислим да је могло бити много боље, „ казује Деспић који је иконописао и храмове у Рогатици и селу Бијела код Вишеграда.

И кад је неимар неки Италијан, по замисли везира Јусуфа, завршио градњу моста не Жепи, пише Андрић у истоименој причи, „одљума на оном коњу, ама да се једном обазрије јал на нас, јал на ћуприју. Јок“

Први мурал у историји Вишеграда нацртао је академски сликар Јеленко  Јањић у хали са турбинама на Хидроелектрани „Вишеград“. Небичан мурал Ћуприје на Дрини је урађен у некој форми мозаика.

Р. ТАСИЋ  

Прочитајте и...