ГРАДИ СЕ ПУТ ДО СТАРОГ БРОДА

ВИШЕГРАД – Радови на изградњи пута Баримо – Стари Брод низводно од Вишеграда лијевом  обалом  Дрине кроз стјеновите и скоро неприступачне предјеле напредују планираном динамиком.

Пут  у дужини од пет километара биће најкраћа веза Вишеграда до Спомен-комплекса у Старом Броду гдје су усташе у априлу 1942.године убиле више од 6.000 српске најачи.

На траси пута за Стари Брод

Шеф Радне јединице `Романијапутева` у Вишеграду Богдан Ђукановић каже да се са изградњом трасе пута почело 5.новембра ове године и до данас  је урађено око 1.900 метара.

`Кренули смо појачаним темпом  и нама је у интересу да што прије завршимо јер следе мразеви, снијег и мећаве  кад се послови још више усложњавају . Поред пробијања трасе успјели смо досад да поставимо и 40 одсто тампонског материјала, ` рекао је Ђукановић.

Извођаче радова поред тешког терена очекују још неке несвакидашње препреке.

`На једном локалитету према војним картама а на траси будуће саобраћајнице, и на правцу неког старог колског пута, има мина из прошлог рата. Договорили смо се са деминерима да дођемо до тог мјеста како би они извршили деминирање а онда настављамо са пробијањем трасе, ` додаје Ђукановић.

До комплекса у Старом Броду долази се пловилима  ријеком Дрином или десном обалом до села Ђуревића а онда се прелази чамцима да би се стигло до Спомен-комплекса српским жртвама из другог свјетског рата.

Свештеник Драган Вукотић, који је имао великог удјела у изградњи Спомен-обиљежја у Старом Броду и музеја невино страдалим Србима,  каже да ће овај пут имати велики значај за цијелу причу.

`Исправиће се неправда која је деценијама трајала према српским жртвама и мјештанима села Стари Брод и Татиница који нису имали комуникацију са градом копненим путем. Од Вишеграда до музеја, кад се пут заврши је 14 километара и до њега ће се аутом стизати за двадесетак минута. До сада су они који су жељели да посјете ово свето српско мјесто морали да путују чамцима и бродовима што је захтијевало око три сата у одласку и повратку. Ускоро ће то бити доста брже, једноставније и  допринијеће  већем броју посјета Спомен- комплексу у Старом Броду,`  истиче Вукотић.

Средства за изградњу пута Баримо-Стари Брод у износу од 500.000 КМ обезбједила је Влада Републике Српске.

Изградња Спомен- комплекса у Старом Броду започета је 2004. а монументална зграда музеја отворена је 7.септембра ове године.

         Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...