ГОЛУБ МИРА НА ОБДАНИШТУ

Вишеградски сликар Славко Тушевљак може се похвалити да је крај ове године крунисао са два мурала којим је допринио љепшем изгледу свог родног града и уврстио се у списак  других  ауторе који су у варошици  на Дрини оставили своја дјела  зидног сликарства.

Поред мурала у близини Ћуприје на Дрини у новоименованом Андрићевом сокачету гдје су осликани наслови књига нобеловца,  Тушевљак је на згради Обданишта „Невен“ , на симболичан начин заувијек означио 25 годишњицу  мира у Босни и Херцеговини.

Славко Тушевљак

„Овај подухват остварен  је уз помоћ ОСЦ а поводом 25 годишњице од склапања мира у рату у БиХ . Одлучио сам се да насликам дјечака како из руку пушта голуба мира у плаветнило неба. Да све буде како треба и мурал осване на зиду зграде  гдје бораве намлађи Вишеграђани помогао ми је мој друг, пријатељ и сабрат по четкици и кИсту Ненад Деспић, „ прича Тушевљак.

Док кроз сумаглицу вишеградског јутра пажљиво посматра своје тек нацртано ликовно остварење Тушевљак као да за себе говори.

„Вишеструка је симболика овог дјела. Плавокоси дјечак, бијела голубица, прозирно плаво небо и све то на површинии иза које се чује дјечија граја, мојих суграђана који  су с радошћу тек закорачили у предворје живота, „ збори вишеградски сликар.

Умјетник увијек тако своје дјело обликује како би исказао лично поимање  свијета, појава у њему  или је то  излив унутрашњих набоја и наврлих импресија.

„Слика је мало надреалиситична а голубица предимензинирана у односу на простор око ње, „ замишљено вели сликар и додаје да је то намјерно хтио тако да прикаже .

Овим муралом зграда Обданишта „Невен“ је у потпуности одсликана са пригодним  сликама    сликара Данијеле Новаковић из Рогатице,  Ненада Деспића и Славка Тушевљака из Вишеграда.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...