ВРИЈЕМЕ ЈЕ РЕДУША

ВИШЕГРАД – Многи се слажу да је боравак у природи први начин да се спријечи зараза вирусом корона. Знају то и љибитељи гљива посебно у овим крајевима оне најквалитетеније и најцењеније   редуше или ђурђеваче  која се појављује само на одређеним мјестима послије кише прије и послије Ђурђевдана.

На редушњаку

“Редуше расту послије кише  на мјестима гдје је трава тамно-зелена и тај простор народ зове редушњаци. Распореде се у облику полукруга који се сваке године помјера у правцу сјевероистока,“ прича Жељко Јакшић из села Бијеле за кога кажу да зна све редушњаке од Велетова до  Стоца и Станишевца.

Редушњаци, односно мјеста гдје ове гљива расту, су велика тајна у народу па су за то везана и многа вјеровања

Жељко Јакшић

„Постоји вјеровање да ником не треба говорити мјеста гдје ове гљиве расту. И кад се беру треба шутјети јер ако се прича или недајбоже пјева редушњак ће нестати и редуша више неће ту бити, „ мудрује Јакшић.

Редуше или ђурђеваче, како се још зову, су , сигурно, једна од ријетких гљива које се могу јести у свјежем стању, на ливади.

„ Оне се могу пржити, пећи  на платни, правити од њих чорбе али и јести овако свјеже, „ каже  Јакшић док жваће  редушу претходно је извадивши из пластичне посуде гдје су биле убране.

Слична овој гљиви је шљивара која расте у шљивицима око кућа и воћњака.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...