ВАРДИШТАНИ – НЕЋЕМО ХИДРОЛЕКТРАНЕ НА РЗАВУ

ВИШЕГРАД – Грађани Мјесне заједнице Вардиште код Вишеграда данас су  мирним протестом изразили  своје незадовољство покретањем поступка додјеле концесије од Владе Републике Српске  за изградњу двије мале хидроелектране на ријеци Бијели и Црни Рзав у овом мјесту    у вриједности  3,12 милиона КМ.

Овај протест организовао је хуманитарац Војкан Крстић и вардиштанска парохоја СПЦ.

„ Овдје је рођена моја, прабака,  бака и мајка, овдје сам проводио највећи дио дјетињства поред прелијепе ријеке која ми је уљепшавала дјечачке дане. Желим да и моја дјеца осјете њене чари у срцу нетакнуте природе али те снове само једним неразумним и несхватљивим актом жели да поквари Министарство енергетике републике Српске које је покренуло поступак концесије за изградњу малих  хидроелектрана, „ рекао је Војкан Крстић.

Протест поред Рзава

Вардиштани, окупљени на протесту,  се  не могу начудити коме је пало на памет да уништи жилу куцавицу овог мјеста и да ли је потребно да се неки незнани појединац, који није из ових крајева богати на штету  мјештана и њиховог потомства.

„Ријеке Црни и Бијели Рзав су душа села кроз које тече, она је рај за риболовце, излетнике, купаче. Не можемо дозволити да се неко богати уништавајући ово народно добро и добро своју нас, „ каже мјештанин Чедо Јовичић.

Недамо Рзав

И Коса Коса Кнежевић је огорчена издавањем концесије на њену ријеку и ријеку њених суграђана.

„Бранићемо наше ријеке, ваљда се и народ нешто пита, „ љутито говори Милан Грујевић а њему се придружује и Благоје Јевтић који је одрастао и живот крај Рзава  провео.

Црква у намјери отимања мирног тока ријека види и уништавање њиховог  световног  значаја за православни народ.

Шетња

„ Послије хљеба насушног кога морамо имати сваки дан имамо још три светиње а то су свјетлост, ваздух и вода за пиће, прање, освећење и прочишћење и преображење и спасење. Овдје је ударено на на једну од тих светиња а то је вода без које нема живота . Колико видимо овдје се узима све а не добоја ништа , „ рекао је свештеник Рајко Цвјетковић .

Ово је други протест у Вишеграду против изградњи малих и мини хидроелектрана а како је најваљено биће их још.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...