БУРЛЕСКА У БОЕМСКОЈ КАФАНИ

ВИШЕГРАД – „Бурелска у кафани“ био је поетичан назив посебне врсте кабареа са поезијом савремених свјетских и српских пјесника, зачињеној  соло пјевањем уз пратњу гитаре у коме су учествовали рецитатори Средње школе „Иво Андрић“ из Вишеграда.

Поезија из боемске кафане

Улоге ученика, учесника кабареа биле су добро осмишљене, прилагођене некадашњој  кафанској атмосфери, пјесника боема негдје из доба славних српских  лиричара  који су уз титрај лампе или свијеће и писали и говорила своје пјесме. И пили и у вину тражили инспирацију.

Скадарлија пуна дима, још ми ноћу не да мира, још у страшним плове снима „Два фењера“, „Три шешира“. Још са Бором покрај вина , на увеле мислим руже, јоште око главе Тина лептирице ноћне круже…”

Средњошколци су надмашили своје могућности говорећи напамет стихове које је брижљиво са смислом и одређеном тематиком одабрао професор Бојан Николић, режисер ове необичне представе за Вишеграђане љубитеље писане ријечи.

Из детињства видим слику:
Лисица на дрвљанику.
Прелаз, забран и брвине,
Србија од храстовине.
Дувар пуко са свих страна,
А унутра сама Нана.
Нано моја ти нас спаси,
Не дај ватри да се гаси.
..“

          Уз вино и гитаре малом салом Дома културе у Вишеграду у полумраку замишљене кафане текле су строфе , Мајаковског, Пајића, Пекића и Превера.

Сјети се Барбара

Без престанка је кишило над Брестом тог дана

А ти си ходала насмијана

Покисла, радосна и насмијана

Сјети се Барбара „

Треба поменути и актере ове представе Марију Ђурђевић, Дејану Рашевић, Николу Јовановића, Ану Баранац и Стефану Мишковић.

Солиста је била Анђелина Ђурђевић а гитару је свирао Стефан Саратлија.

Овим кабареом  рецитатори из средње школе  вратили су традицију  начина говорења поезије и њеног приближавања слушаоцима који  се у граду дјетињства Иве Андрића његовао седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека.

На тим књижевним вечерима гостовали тада још неафирмисани пјесници Душко Трифуновић и Рајко Петров Ного.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...