БОЈАН НИКОЛИЋ : “ТРАГЕДИЈА ЈЕ, ДАКЛЕ “

ВИШЕГРАД – Књига првенац млађаног професора српског језика и књижевности Бојана Николића из Вишеграда, слажу се критичари, отвара нове, сјајније звијездане путеве на вишеградском књижевном небу оивиченом стазама којима је нобеловац Андрић ходио и  на њима прве стихове срочио.

Симболичан и помало загонетан наслов  рукотворенија полетарца стиха “Трагедија је, дакле” је помало  поетски крик ствараоца који се наслушао и начитао пјесничких вратоломија и суноврата у граду у коме би требало да све има своју мјеру и вриједност коју нова литература послије “Знакова поред пута” заслужује.

Бојан Николић

 “Основна порука моје збирке пјесама и насловне пјесме “Одбране поезије”  је  да је суштина поезије катарза коју човјек доживи кад се сусреће са умјетничким дјелом . Полазим од Аристотелове дефиниције трагедије који каже да је суштина трагедије катарза, прочишћење тако да би  и ова збирка поезије требало то да буде, ” рекао је Николић.

Осјећај  је битан, зато пјесме пјевам

мада силом нисам никад пјеват мого

са пјесмом да живим некако успијевам

иако се шљама накотило много

осјећај је битан зато пјесме пјевам.  

“Порука ове строфе прије свега односи се на поезију јер  данас свако може да буде писац, на неки начин,  неопходна су му само финансијска средства да би се књига објавила . Наравоученије се односи на цјелокупно књижевно ствралашто али и друштво у коме живимо, ” додао је Николић.

У књизи је мало љубавних пјесама које обично објављују пјесници у својим првим књижевним покушајима.

” Пјесама са овом тематиком је мало јер сам покушао да поезијом обрадим друштвени феномен”, истакао је Николић.

У наше се дане свак пјесником крсти

свако би да буде Шилер или Гете

учаурен мозак, ал љепљиви прсти

лоши плагијати , ал пљуште плакете

у наше се дане свак пјесником крсти.

 “Доста младих из моје генерације има слично мишљење моме али нису имали досад прилике а можда чак и храбрости да се јавно искажу по пом питању, ” наводи Николић.

О пјеснику Николићу, послије ове књиге,  заталсаће се валови метафора , умјесто мастила на перима оштрица  критичара и оних који вјерују  Тиновим ријечима ” да су пјесници чуђење у свијету”.

Р. ТАСИЋ

Фото : М. СИМАНИЋ

Прочитајте и...