БИО ЧАЈО 99 ПУТА

РОГАТИЦА – Чајо или чауш не постоји у номенклатури постојећих овдашњих занимања .

Али у традицији српског народа овај човјек на свадбарским свечаностима заузима значајно мјесто.

Домаћин Момчило Рајак из рогатичког насеља Рудо досад је 99 пута био чајо на свадбама у овој али и сусједним општинама.

Момчило Рајак, чајо из Рогатице

Каже да пажљиво води евиденцију о младенцима којима је он био чајо на свадбама и примјећује да су се само два брака од скоро стотину развела.

Први чајов задатак у припреми свадбе је да на старински начин позове сватове на весеље.

Некад сам то радио специјалним дрвеним чекићем, који и данас имам али осавременио сам се мегафоном. Кад обавјестим свата о свадби и кад ме дарује зАхвалим му се овако „Хвала добром домаћину који ме даривао са стотину марака , фала ти, здрав био и веселио се . Дођите на свадбу, газда вас зове од срца, немојте каснити, немојте ранити, дођите на вријеме“, мегафоном демонстрира Момчило дио свог свадбарског репертоара.

Чајо је необичан по много чему. Да би остварио своју веома одговорну и занимљиву мисију у сватовима мора посједовати и одговарајући алат.

Поред већ поменутог чекића ту је и плоска пуна ракије, затим мегафон. Користим и саобраћајну таблицу на којој пише „чајо“и употребљавам  је приликом регулисања саобраћаја у свадбарској колони. Треба ми и кад по реду и обичају поредам аута свадбара и младенаца и најважнијих гостију, „ прича Рајак.

Један од важних рекцизита је и његова ручно ткана шарена торбица упртача. Кад свадбари дарују младу онда се новац у ковертама убације у ову торбу, она се једним потезом, вуненом канапом затвара и на крају весеља предаје млади.

Чајо

Оно што данас на званичним догађајима ради гломазан протокол то на свадбама чини чајо који до у танчине мора да познаје обичаје свог народа али и посебно краја у коме се свадба одржава. То долази до изражаја приликом одређивања мјеста сједења младенаца, родитеља, пријатеља, родбине и свадбара за свечаном трпезом.

У чело стола сједају младенци, на десну страну од њих иду кумови, па стари сват, домаћин, најпречи стричеви и тетке са очеву страну , док са лијеве стране од младенаца иде дјевер, јенђа, ујак од младожење, и са мајчине стране браћа и остали, „ прича чајо.

Чајо се облачењем, понашањем али и духовотошћу разликује од осталих сватова и свадбара. Овај из Рогатице има закићену капу шајкачу,  бијелу везену кошуљу, кратки прслук, појас, рајтоз пантолоне и опанке кљунаше.

Он сугерише младенцима како се треба да понашају приликом уласка младе у кућу .

Младу дочека пред вратима накоњче, младо дијете, које млада узме у наручје, окрене неколико пута, пољуби, дарује са кошуљом. Онда решето пребацује преко куће а ако то успије то је доказ да је вриједна, да је за домаћинске куће, здрава и способна. И младожења се придружује том свечаном чину преносећи младу преко прага до икона које љуби , дарује их пешкиром и ђеверушом  и оставља свитац од воска од кога се пале свијеће на радостима и жалостима, „ објашњава чајо.

Чауш прије свадбе припрема и подсјетник а онда сакупља фотографије за лични албум.

На свадбама сам доживио низ анегдота. На једној свадби сестра брату из Грчке, гдје се удала за Грка, послала писмо са честиткама које сам читао, нормално на српском. И зет је писао писмо исто на српском које сам читао и мало се збунио . Да се оправдам рекох сватовима да опросте јер преводим писмо директно са грчког језика, „ смије се Рајак.

Своју улогу чаја, организатора а често и забављача Рајак не наплаћује.

 „Ништа не тражим, ко ме дарује, хвала му а хвала и оним који ме не дарујеу, „ лаконски одговара чајо из Рогатице.

На крају приче чајо нам је демонстирао свој рад провозавши се окићеним аутомобилом са натписом „чајо“на крову из кога је, преко разгласа трештала нека свадбарска пјесма.

Ето, ако сте планирали скоро женидбу зовите чају из Рогатице и не оклијевајте.

Он вам гарантује одличну организацију свадбе и даје гаранцију да ће брак и љубав као у бајкама трајати до краја живота.

Р. ТАСИЋ  

Прочитајте и...