БИКАВАЦ : ОСТАДЕ МИ САМО ДИВНА УСПОМЕНА

ВИШЕГРАД – Хотел „Бикавац“, који је свечано отворен 27. јула 1974.године, био је понос вишеградског угоститељства.

Смјештен на опјевном брду Бикавцу, полускривен крошњама дрвећа, са видиковцем према граду и Ћуприји плијенио је пажњу туриста и кампера који су путовали од Беграда према Друбровнику.

Посебно су за то вријеме били занимљиви бунгалови, савремено урађени о опремљени па су гости пристизали и из околних градова БиХ и Србије.

Владо Мољевић

Владо Мољевић је имао само 24 године кад је постављен за управника овог хотела.

„ Хотел је имао 44 двокреветне собе са 88 лежаја а посједовао је и ресторан, кафану, луксузни салон , терасу са погледом на мост Мехмед-паше Соколовића  и аутоматску куглану једину у региону, „ присјећа се Мољевић.

Вишеградски угоститељи водили су рачуна каква ће се музика свирати у ком хотелу.

„Бикавац је био намјењен младима па се посебно на тераси чекало мјесто сатима. Ту се изводила поп и рок музика што је била ријеткост у то вријеме. Хотел „Вишеград“ био је резервисан за старије и народну музику а у „Вилиној власи“ у Вишеградској бањи чули су се звуци староградских пјесама посебно викендом, „ каже Мољевић.

Он се чуди зашто данас ни у једном хотелском објекту нема музике уживо јер она доводи госте да вече уз њу проведу.

„У Хотелу на Бикавцу славиле су се матурске вечери, долазиле ексурзије, боравили спортисти који су били на припремама у Вишеграду. Забиљежено је да се ту припремала и јунирска кошаркашка репрезентацција Југославије са легендарним Драженом Петровићем.

Златно доба Хотела “Бикавац”

Управа хотела је тешко испуњавала жеље свих оних који су жељели да у њему проведу викенде или више дана.

„Најзачајнији гост  објекта био је Јосип Броз Тито који је у њега навратио и провео извјесно вријеме . Било је то 4.јула 1978.године . Он се тада распитивао за Ћуприју и кад су му рекли да је оштећена само је климнуо главом. Врло брзо у Вишеграду се обрела београдска „Мостоградња“ која је почела санацију старог моста, „ вели Мољевић.

Тадашњи директор  УТП „Панос“ извео је прави експеримент са кадровима у „Бикавцу“.

Тито на Бикавцу / у позадини Владе Мољевић/

„Микавица се одлучио да сво особље буде младо, двадесетак  година. Конобари су били на обуци у реномираним објектима. То се показало врло успјешним. Иначе, прерано заборављени Микавица је за свог директорског мандата израдио три хотела.  Хотел „Вишеград“ отворен је 1963. „Бикавац“ 1974. а „Вилина влас“ 1982.године. Мало је таквих успјешних руковидилаца који су имали визије развоја вишеградског туризма, „ каже Мољевић.

Почетком осамдесетих година Вишеград је имао око 300 хотелских лежаја и ако би се гледала статистика и поредило са бројем становника то је више од Београда.

„Вишеград је у то вријеме имао око 20.000 становника па дође да је један хотелски лежај  био  на 70 грађана овог града, „ истиче стари угоститељ.

Крајем осамдесетих година појављују се прве пријетње да би хотел могао бити затворен. Тужан крај доживио је у току одбрамбено-отаџбинског рата кад  је тотално девастиран.

„Приједратним плановима је било предвиђено да ово брдо претвори у туристичко- спортски комплекс са отвореном базеном на мјесту гдје је тада био градски стадион. Ови планови пали су у воду изградњом насеља чиме Бикавац, као брдо, губи значај и чар због кога су туристи долазили, „ закључује Мољевић.

Рат па приватизација уништили су бисер вишеградског угоститељства.

Хотелски објекти и бунгалови постали су ругло града.

Прије неколико година реновиран је хладњак из доба аустроугарске владавине а у последње вријеме уређене су стазе , сређен парк и оспособљен свадбени салон.

Комплекс је у власништву општине Вишеград.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...